Csúcsidőszakba ért a parlagfű pollenjének szezonja

parlagfuAz erősen allergén parlagfű pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakulhat, és továbbra is magas szintet érhet el a legtöbb helyen a csalánfélék pollenkoncentrációja – közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden az MTI-vel.

A kenderfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes, az ürömé, a libatopféléké és az útifűé alacsony, illetve helyenként elérheti a közepes szintet is. A pázsitfűfélék virágpora már csak alacsony koncentrációban van jelen, emellett továbbra is előfordulhat egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjéből.  A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is magas, több helyen nagyon magas szintet érhet el.

A méregdrága helikopterezés kudarcát mutatja, hogy a szakemberek által becsült 700 000 hektárnyi súlyosan fertőzött terület ezrelékeit sikerül csak fellelni – írtuk a minap a Parlagfűpollen No Egyesület közleménye alapján. Simon László kormánymegbízott megtagadta a parlagfüves területek térképének, illetve koordinátáinak kiadását, azzal az indokkal, hogy a kért adatok “döntés előkészítés körében alkotott iratok, amelyek nyilvánosságra hozása jelentősen hátráltatja a köztisztviselőket feladataik elvégzésében” és az ilyenek “rendszerint mentesek a nyilvánosság alól”. Ez a hozzáállás különösen visszás, mivel pár éve a kormány éppen a lakosság parlagfű-mentesítésre felajánlott SZJA 1%-ából finanszírozta a többi között a Fejér Megyei Kormányhivatal sokmilliós technikai felszerelését. Országosan mintegy félmilliárd forint tűnt el ily módon, ami azóta sem került elő. Fazekas Sándor akkor vizsgálatot ígért, ami szintén elmaradt – írta sajtóközleményében a Parlagfűpollen No Egyesület.

Forrás: Népszava.hu

(Visited 22 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.