Hipermodern híd épül a Dunán


uj-hid Egészen káprázatos híd épülhet 2019 szeptemberére a Dunán. Az ultramodern építményhez hasonló csak Kanadában található a világon. Az új Duna-híd a meglévő a komáromi vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épül meg. Az átkelőn kétszer egy sávos főút, kerékpárút és gyalogos járda vezet majd át. A hidat és a hozzá kapcsolódó útszakaszokat várhatóan 2019 őszén helyezik forgalomba.

Az új Duna-híd jelentős tranzitforgalmat vezethet le az országhatár irányából. A teherforgalom ezzel az M1-es autópályától a környező kis települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, mérsékelve a zaj- és környezeti szennyezést.

Az új Duna-híd teljes hossza 600 méteres lesz, amelyből a fő nyílás 252 méteres. A műtárgy 117 méterre magasodik a Duna fölé, a tartócölöpök 30-40 méter mélyen nyúlnak a földbe. A hídszerkezetet egypilonos, ferde kábelesre tervezték. A Komárom ésRévkomárom közé tervezett híd öt nyílásából három a Duna medre fölé, kettő pedig a szlovák oldali ártérre épül. A közvilágítás mellett a pilon és kábelek káprázatos díszkivilágítást kapnak.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint a tervezett komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egyoldalas híd a világ csak Kanadában található. Magyarország és Szlovákia közösen pályázott a hipermodern híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok uniós forrásból történő megvalósításához.

ÚJ DUNA-HÍD ÉPÜL KOMÁROM ÉS KOMÁRNO (RÉVKOMÁROM) KÖZÖTT

A 600 m hosszú, egypilonos, ferdekábeles híd megépítése mérföldkő lesz a magyar-szlovák Duna szakaszon található átkelési lehetőségek kibővítésében. Az új híd forgalomba helyezését követően a teherforgalom az M1 autópályától települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti szennyezése. A hídon a kerékpárút és gyalogos járda, valamint a belterület közelsége miatt közvilágítás lesz. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és kábelek díszkivilágítást kapnak.

Forrás: Nlcafe.hu

(Visited 35 times, 1 visits today)