Egy évvel kitolódhat a Brexit

Siegfried Muresan, az Európai Néppárt (EPP) szóvivője kijelentette, hogy a Brexit-tárgyalásokon felmerülő kérdések bonyolultsága miatt szükség lehet az egyeztetés meghosszabbítására egy évvel.

Eddig úgy tűnt, hogy vagy sikerül az európai alapszerződésben meghatározott kétéves időtartamon belül, 2019 márciusának végére lezárni az ügyet úgy, hogy az egyezségre áldását adja mind a 27 uniós tagállam. Vagy pedig a felek megegyezés nélkül állnak fel a tárgyalóasztaltól.

Most ugye felvetették a hosszabbítás lehetőség. Ezzel lehetne elkerülni, hogy az EU és Nagy-Britannia kereskedelmében a WTO szabályok lépjenek életbe, amelyek jóval kedvezőtlenebbek a jelenlegieknél.

A londoni kormány, amely egyszerre akar tárgyalni a válásról és az új kereskedelmi szerződésről az EU és a szigetország között, jól járhat ezzel a forgatókönyvvel, mert több időt adna az ezzel még bonyolultabbá váló egyeztetésekre.

Egyes szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy vigyázni kell a határidő kitolásának lebegtetésével, mert az halogatásra ösztönözhet egyeseket, így ha valamelyik EU-tagállam hirtelen nemet mondana, akkor félkész állapotban szakadnának meg a tárgyalások.

Siegfried Muresan világossá tette azt is, hogy Theresa May miniszterelnök fejezze be azt a kommunikációt, miszerint a rossz megállapodásnál az is jobb, ha nincs megállapodás – írta a napi.hu.

A Egy évvel kitolódhat a Brexit bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 11 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.