Megvédik a Nagy-Britanniában élő magyarokat

Nem lehetnek másodosztályú polgárok a Nagy-Britanniában élő európai uniós állampolgárok – jelentette ki az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója. A szervezet nem hagy jóvá ilyen elképzelést.

Guy Verhofstadt szerint az Európai Parlament nem fog jóváhagyni olyan megállapodást, amely visszamenőleges hatállyal fosztaná meg a külföldi EU-polgárokat megszerzett jogosultságaiktól.

A javaslatcsomag jelenlegi formájában például nem biztosítaná az uniós polgároknak a részvételi jogot a brit helyhatósági választásokon, bürokratikus akadályokat emelne megszerzett jogaik további érvényesítése elé, és nem egyértelmű az sem, hogy milyen jogosultságok illetnék meg a brit EU-tagság megszűnése után születendő gyermekeiket.

Szívesen dolgoznál Angliában? Keress állást a Határátkelőn!

Guy Verhofstadt a BBC politikai magazinműsorán beszélt arról, hogy a brit kormánynak a külföldi EU-állampolgárok jelenlegi jogosultságait kell a jövőben is garantálnia, ahelyett, hogy valamiféle új státust találna ki számukra.

„E javaslat másodosztályú állampolgárokká tenné a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárokat. A Brexit-tárgyalássorozat végén az Európai Parlament mond majd igent vagy nemet a brit kilépés feltételeiről szóló megállapodásra, de már most kijelenthetem, hogy nem fogunk igent mondani, ha az uniós állampolgárok jogosultságai csorbulnak” – jelentette ki.

Nagy-Britanniában becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár, a külföldi uniós országokban 1,2 millió brit állampolgár él.

(Fotó: Romsics Balázs/immphotolondon)

A Megvédik a Nagy-Britanniában élő magyarokat bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 7 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.