Hol jó nyugdíjasnak lenni?

Az egyszerű válasz az, hogy (szinte) mindenhol, ha az embernek van elég pénze. Csak hát általában nincs. Kivéve persze pár országot, ahol az átlagnyugdíjasnak elég kényelmes az élete. De melyek ezek?

Nos, hogy ne húzzuk sokat az időt, rögtön kezdjük azzal, mely tíz ország került fel a Global Retirement Index listájának első tíz helyezettje közé. Ezek Norvégia, Svájc, Izland, Új-Zéland, Svédország, Ausztrália, Németország, Hollandia, Ausztria, és Kanada.

Ennek az oka nem más, minthogy ezeknek az országoknak „külön munkahelyi vagy egyénre (öngondoskodásra) alapuló megtakarítási programjaik vannak a nyugdíjkorra való felkészüléshez” – olvasható a Nyugdíj-nyugdíj blogon.

Külföldre alapoznád meg nyugdíjas éveid? Közel 1000 állásajánlat vár egyetlen kattintásra!

A szerző szerint Norvégiában az államháztartási kiadások is segítették az ország nyugdíjrendszerének fellendítését és az állami vagyonalapjukat is. Az elsők között szerepel még Új-Zéland és Ausztrália, ott már univerzálisabb alapon megy a történet, hiszen kötelező befizetésen alapuló (vállalati) nyugdíjprogramok vannak.

Magyarország a 33. helyen áll, ami mögött „nagy részben állhat a nyugdíjrendszer jelenlegi helyzete illetve, hogy az öngondoskodási hajlam nincs kialakulva sem az államban, sem az emberekben”.

„A nyugdíjprogramokba nincs automatikus beléptetés. Ezek a dolgok viszont elengedhetetlenek az elégedett és megfelelő színvonalon élő nyugdíjas társadalmi réteg kiépítéséhez és fenntartásához” – zárja sorait a blogger.

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

(Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

A Hol jó nyugdíjasnak lenni? bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 7 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.