„Tele volt sztárokkal a munkahelyem”

Szabolcs Egerben végezte az iskolát, utána néhány étteremben dolgozott is a környéken, majd egy lehetőséget megragadva Londonba került, ahol mostanság egy menő étterem konyháján második ember.

Ez a menő hely Anglia egyik legelegánsabb és legdrágább francia étterme, a Clos Maggiore, igaz, amikor öt és fél éve odakerült a saját bevallása szerint is nagyon gyenge nyelvtudásával, commis chef, azaz konyhai segítő volt.

Csak köreteket készített három hónapig, ezután kerülhetett az előételekhez. Ott közel egy évig maradt, utána került a halas, majd a húsos részlegre. Innen másfél év után állt tovább az Arts Clubba, ahol úgy érezte, többet tanulhat, fejlődhet.

„Amikor több száz főre kell főzni egy háromszáz fokosra felfűtött kemence mellett, az azért durva. Minden reggel fél nyolcra mentünk, akkor érkeznek egészben a húsok és a halak, neki kellett állni mindent darabolni, lefilézni, ami elég nagy munka” – mesélte az Indexnek.

„Egy ekkora étteremben is olyan színvonalat kellett tartani, mintha egy Michelin-csillagos étteremben lennénk, mert tele volt az étterem sztárokkal, nekik nem adhattunk akármit. Nem egyszer volt, hogy ők is velem együtt jöttek be a hátsó bejáraton, ahol mi jártunk, hogy a paparazzók ne lássák őket. Volt, hogy lementem a konyhába a hűtőhöz, és ott állt Will.I.Am a Black Eyed Peasből, én meg mondtam neki, hogy menj arrébb, légy szíves” – emlékezett vissza.

Külföldre mennél dolgozni? Közel 1000 álláslehetőség vár rád egyetlen kattintásra!

Másfél év után hívták vissza a Clos Maggioréba, de ekkor már sous chef lett, mert a volt főszakácsa látta, mennyit fejlődött, és milyen tisztán és pontosan dolgozik.

(Nem meglepő persze, hogy nem Szabolcs az egyetlen magyar az étteremben: a bárpultos, az egyik felszolgáló, az étterem egyik menedzsere és két konyhai mosogató is honfitárs.)

„Mindenhol nagyon kemény volt, mert itt Londonban elég kiabálósak, ha nem megy jól valami, rögtön üvöltenek. De ez a város erről szól. Soha nem mennék el Michelin-csillagos étterembe dolgozni, mert azok rettenetesen kemények, kihasználják az embert, reggel héttől éjfélig kell dolgozni” – jelentette ki Szabolcs.

Neki szakács végzettséggel, de angoltudás nélkül öt évébe került, hogy séfhelyettesi pozícióba kerüljön. Innen azonban nem pontosan látja, hogyan tovább, mert szereti Londont, elégedett a munkájával és a fizetésével is, viszont tervben van, hogy valamikor visszatér Magyarországra.

Más kérdés, hogy feleségének már a két testvére is Londonban él, együtt bérelnek egy házat, így egyelőre nincs sok érv a hazaköltözés mellett. Főleg, mivel Londonban egy ilyen pozícióban sokkal jobban lehet keresni.

(Fotó: instagram.com/clos_maggiore)

Miért éppen 3910?

„Feladtam azt, hogy a családommal legyek”

Amikor az ember kijön ide, az nagyon kemény

„Mindennap sírtam, de nagyon megérte”

A „Tele volt sztárokkal a munkahelyem” bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 5 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.