A magyarok nélkül tárgyalnak az EU jövőjéről

Méghozzá nem is akárki, hanem Ausztria, Szlovákia, Csehország, akikhez ezúttal a francia köztársasági elnök is csatlakozik. Aki kimarad, az lemarad?

Elsősorban az Európai Unió jövőjéről, valamint az európai gazdasági és biztonsági helyzetről tárgyalnak az úgynevezett slavkovi hármas – vagyis Ausztria, Csehország és Szlovákia – kormányfői és a francia köztársasági elnök az ausztriai Salzburgban – jelentette be Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

A csoportot Csehország, Szlovákia és Ausztria hozta létre 2015 januárjában a kormányfők találkozóján a dél-morvaországi Slavkovban (régi nevén Austerlitz).

Akkor a három ország kormányfője megegyezett a szorosabb szomszédsági együttműködésben, regionális gazdasági, elsősorban a közlekedési infrastruktúra területén, valamint európai uniós témákban. A csoport jelenlegi elnöke Ausztria.

Inkább külföldön képzeled el a jövőt? Válogass közel 1000 állásajánlat közül egy kattintásra!

A prágai közlés szerint az augusztus második felére előirányzott találkozón Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák kormányfő, Christian Kern osztrák kancellár és Emmanuel Macron francia elnök vesz részt. A közös tárgyaláson kívül kétoldalú találkozókat is tervbe vettek.

A slavkovi háromszög országainak kormányfői legutóbb június második felében Brünnben találkoztak. Robert Fico szlovák miniszterelnök akkor újságírók előtt azt állította, hogy az S3 együttműködés nem a visegrádi csoport (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) alternatívája, hanem újabb lehetőség a szomszédság előnyeinek kihasználására.

A A magyarok nélkül tárgyalnak az EU jövőjéről bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.