Mit kell bejelentened, ha külföldre mész dolgozni?

A kérdés rengeteg alkalommal előkerül, és sok évvel a határátkelés általánossá válása után is sokszor az az ember érzése, hogy rengeteg bizonytalanság van körülötte. Úgyhogy úgy gondoltam, ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Annál is inkább, mert nem csak én gondoltam így, hanem végre a NAV is, amely a napokban tett fel az oldalára egy (nem túl hosszú, és meglehetősen hivatali nyelven írt) összefoglalót, amit most megpróbálok kibogozni. Szóval amolyan közszolgálati poszt következik.

A kérdés tehát az, hogy milyen bejelentési kötelezettsége van annak, aki úgy dönt, inkább külföldön folytatná, hosszabb vagy rövidebb időre másik országban vállalna munkát (egyébként ha még nincs munkád, akkor itt érdemes keresgélni, egyszerű és közel 1000 állásajánlat vár).

Lássuk tehát, mit mond (pontosabban ír) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal!

Egészségügyi járulék

Ami az egészségügyi járulékot illeti, ennek esetében akkor kell bejelentést tennünk, ha korábban saját magunk után kellett fizetnünk „egészségügyi szolgáltatási járulékot”.

Ha külföldre megyünk, akkor elvileg 15 napon belül be kell jelentenünk, hogy megszűnt a fizetési kötelezettségünk, vagy ahogyan a NAV fogalmaz, „amennyiben a magánszemély külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot”.

Magyarán az uniós rendeletek (és a mindenféle egyéb nemzetközi egyezmények) szerint ha másik országban biztosítottá válunk, akkor Magyarországon nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnünk.

Bejelenteni egy erre a célra létrehozott (és innen letölthető) adatlapon tudjuk mindezt, ráadásul az egész a neten elintézhető.

Nem elég azonban csak kitölteni a kitöltenivalókat, bizonyítanunk kell azt is, hogy másik országban biztosítottak vagyunk (ez az úgynevezett A1-es igazolás). Magyarul amíg máshol nem vagyunk biztosítva, addig Magyarországon kell fizetnünk a biztosítást, ha jól értelmezem a dolgot.

Személyi jövedelemadó

Az alaphelyzet egyszerű: ott adózol, ahol a bevételed származik. Szóval ha Németországban dolgozol, akkor ott is fogsz adózni. Viszont vannak olyan élethelyzetek, amikor érdemes észnél lenni.

Ilyen például a lakáskiadás. Ha ugyanis a határátkelés idejére kiadod a magyarországi lakásod vagy házad, akkor abból ugye bevételed van (induljunk ki abból, hogy mindenki törvénytisztelő állampolgár és bevallja az ingatlankiadást…), ami után viszont adózni kell.

Ilyenkor ugyanis Magyarországon keletkezik személyi jövedelemadó (és esetlegesen egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség – hívja fel a figyelmet a NAV.

Egyébként a fő szabály az, hogy a munkaviszonyból (nem önálló tevékenységből) származó jövedelem abban az államban adóztatható, ahol a munkavégzés történik.

Ha magyarként tehát külföldön dolgozol, ott is adózol, amit egyrészt az európai uniós rendelkezések szabályoznak, más esetekben viszont a kétoldalú (azaz a két ország közötti) egyezmények a kettős adóztatás elkerüléséről.

Talán kevéssé közismert (én bevallom, eddig nem tudtam), de arra is lehetőség van, hogy ha valaki külföldön szeretne letelepedni, akkor soron kívül kérheti, hogy állapítsák meg, mennyi személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Magyarul nem kell megvárni az adóévet követő május 20-át a bevallással, hanem akár szeptemberben is kérhetjük, hogy állapítsák meg, mennyi adót kell fizetnünk és kész.

Ez szerintem egy elég jó lehetőség (fontos, hogy lehetőség és nem kötelező!), ha valaki nem akar később az adóbevallással külföldről vacakolni.

Ami az általános bejelentési kötelezettséget illeti, azt a NAV szerint bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél (személyesen vagy elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján) kell bejelenteni.

Egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás kérdéséből rengeteg kalamajka adódott az elmúlt hónapokban, igaz, elsősorban a külföldről hazaértő …read more

Source:: Határátkelő

(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.