Az életmentő EpiPen gyártója tudta, hogy százával hibásodnak meg a készülékei

Nem volt hajlandó kijavítani készülékei ismert hibáit az EpiPeneket gyártó Meridian Medical Technologies, pedig ezzel emberek életét veszélyeztették. Mit veszélyeztették, a vállalat saját adatai szerint is többen belehaltak abba, hogy meghibásodott az életmentő eszköz. Az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA szeptember 5-én küldte meg letaglózó jelentését a Pfizer gyógyszeripari óriás tulajdonában lévő Meridian Medicalnak.

Az FDA maga is felhívja a figyelmet arra, hogy a Meridian Medical tisztában volt a meghibásodásokkal. “Valójában az önök saját adatai szerint is százával kaptak panaszos bejelentéseket arról, hogy az EpiPen termékek életveszélyes helyzetekben hibásodtak meg, köztük több olyan esetről is, amelyben a páciens végül életét vesztette” – írták.

Az EpiPen életveszélyes allergiás reakciók kezelésére használt eszköz, elméletben egy mozdulattal 0,3 mg epinephrine-t lehetne a betegbe fecskendezni, ami életet menthet. De a termék gyakran egyáltalán nem működött. A Meridian Medical egyáltalán nem tett semmit a hibák kijavítására.

Az FDA vizsgálatai szerint a Meridian Medical nemhogy nem vizsgálta ki a meghibásodásokat, de még a hibás termékeket se volt hajlandó visszahívni. Az FDA vizsgálatai szerint a Meridian Medical még az legegyértelműbb eseteknek sem próbált utána járni. Például amikor 2016 februárjában és áprilisában is ugyanannak az alkatrésznek a deformációja okozott végzetes meghibásodást, a cég nem volt hajlandó megvizsgálni az ugyanabból a készletből származó EpiPeneket, csak kiadott egy jelentést arról, hogy a hiba “nem gyakori”. A legtöbb esetben pedig még csak meg se vizsgálták a meghibásodott eszközöket.

Az FDA vizsgálata után az EpiPent forgalmazó – és a termék árát az elmúlt években négyszeresére emelő – Mylan több tízezer, jó eséllyel működésképtelen EpiPent hívott vissza hirtelen a piacról. (Via Ars Technica)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.