London vagy Dublin?

Mit tehet az ember ezekben a Brexittel sújtott időkben, ha angolul beszél és szeretne külföldre menni, de inkább kihagyná Nagy-Britanniát, mert hát ugye ki tudja…? Első kézenfekvő megoldásnak ott van Írország, ahol a nyelv stimmel, uniós tagság stimmel, szóval elvileg mehetünk (másik egyre népszerűbb lehetőség Hollandia, de erről talán majd máskor). A kérdés csak az, hogyan viszonyulnak egymáshoz a londoni és dublini árak, és persze a fizetések.

London egy igazi, zsúfolt, nyüzsgő nagyváros, annak minden előnyével és hátrányával. A hátrányok közül mindjárt érdemes kiemelni a legtöbbek számára meglehetősen hosszadalmas napi utazást munkába és onnan haza, na és persze az oly sokszor emlegetett, csillagászati lakbéreket.

(A plusz oldalon persze ugyanúgy meg lehet említeni a nyüzsgést, akinek ez fontos, illetve azt, hogy valamilyen munkát azért szinte biztosan lehet találni.)

A helyzet ugyanakkor úgy áll, hogy a dublini lakásbérleti díjak is alaposan nekilódultak az utóbbi időszakban. Az Irish Times összeállításának beszámoló, ír származású Laura Tully 12 éve él Londonban, és úgy vélte, a dublini „őrült árakat” semmi sem indokolja. Csakhogy a fővároson kívül sokkal rosszabbak a munkalehetőségek, ami sokat megmagyaráz.

Ami a konkrét árakat illeti, egy egyhálószobás lakás Dublin központjában 1300 euró (ebben a posztban kivételesen a jobb összehasonlíthatóság kedvéért átváltom forintra az árakat, ez lesz a közös nevező az euró és a font között – HÁ), ami 399 ezer forint.

Szívesen mennél külföldre dolgozni, de nincs állásod? Keress nálunk könnyen, gyorsan!

Ezzel szemben egy kéthálószobás, de bútorozatlan lakás Londonban átlagosan 1950 font, ami 661 ezer forint. (Egyébként rákerestem, egyhálószobás központi elhelyezkedésű londoni lakás is nagyságrendileg ennyibe kerül.) Ez azért elég nagy különbség.

Utazás

Nem csoda, hogy London esetében egyre többen döntenek úgy, hogy kijjebb költöznek és onnan ingáznak be naponta a munkába. Csakhogy érdemes alaposan számolni egy ilyen döntés előtt, mert a költségek igen magasak lehetnek.

„Kilenc hónappal ezelőtt költöztem ki Essexbe, onnan ingázom Londonba. Ez havi 430 fontba (148 ezer forintba) kerül, amiben nem csak a vonatbérlet, de a londoni közlekedés is benne van. Amikor Londonban éltem, akkor havonta 130 font (44 ezer forint) volt a tömegközlekedés, de ezt a munkaadóm fizette” – mondta Laura Tully.

A különbség tehát 300 font havonta, plusz a rengeteg, utazással töltött idő – ezt kell figyelembe venni, amikor az ember lakást keres Londonon kívül.

Ez hangsúlyozta az üzleti szférában dolgozó Shane Hickey is, aki tíz év Írország után költözött vissza Londonba. Az ő tanácsa: lakni a harmadik zónában érdemes, és meg kell próbálni nem az elsőben dolgozni.

„Eljön egy bizonyos pont, amikor a vonatbérlet már olyan drága, hogy többe kerül, mint amennyit a lakáson megtakarít az ember. Dublin esetében ha ott akar dolgozni az ember, akkor akár egészen messzire, például Kildare-be kell kiköltözni” – vélte Shane Hickey.

Mindenesetre egy átlagos ír háztartás 124 eurót (38 ezer forintot) költ havonta közlekedésre, ebben a jegyek / bérletek ára és az esetleges tankolás is benne van. Ami például a dublini buszjegyeket illeti, az átlagosan 2,70 euró (830 forint).

Más kérdés, hogy mit kap ezért a pénzért az ember. A BBC eredetileg az írországi Donegalból származó újságírója, a Londonban élő Claire Brennan szerint lehet, hogy a londoni …read more

Source:: Határátkelő

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.