Egy több mint 130 éves bicikliritkaságot rejtett egy múzeum gyűjteménye

Egy 1880-ban készült kerékpárritkaságot fedezett fel a raktárában a csehországi Ústí nad Labem városi múzeuma: az osztrák lakatos, Josef Erlach műhelyében készült járműből ma már mindössze 10 létezik a világon.

Az intézmény kurátora, Martin Krsek szerint a múzeumnak fogalma sem volt róla, hogy ilyen értékes tárgy van a birtokában, egészen addig, amíg kölcsön nem adta bicikligyűjteményét egy duchcovi kiállításra.

Jan Kralik antik kerékpárokat gyűjtő történésznek a tárlaton szúrt szemet a ritka kétkerekű, amely egyébként zsákutca volt az Erlach által gyártott biciklik “fejlődéstörténetében”.

“Mindenesetre fontos előrelépést jelentett akkoriban, és biztonságosabb volt, mint az akkor népszerű velocipédek” – mondta Krsek. Hozzátette, a nagykerekű biciklin nagyjából 1,4 méter magasan ült az ember, ami azt jelentette, hogy arról leesni nagyon fájdalmas és olykor halálos is lehetett. Ezzel szemben az Erlach-féle biciklit a talajhoz közel, gyakorlatilag félig fekve kellett hajtani, akárcsak a mai rekumbenseket.

1885-ben bekövetkezett haláláig Erlach csaknem 200 kerékpárt készített. Az Ústí nad Labemben talált bicikli valószínűleg 1880-ban készült, 56-os sorszámmal. “A múzeum 1930-ban jutott hozzá a járműhöz, amely rozsdás, de mindenképpen érdekes tárgy volt. Az elmúlt évek alatt kétszer is felújították, vagyis teljesen forgalombiztos” – jegyezte meg a kurátor.

A múzeum gyűjteményének egy másik értékes darabja egy 1929-ből való versenybicikli, amelyet egy kerékpáros egyesület adományozott az intézménynek.

Mindkét ritkaságot szemügyre vehetik az érdeklődők a libereci Észak-Csehországi Múzeum szeptember végétől látható Kerékpár 1817-2017 című tárlatán.

…read more

Source:: Lokal.hu – Aktuális

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.