Óriási kedvezményt kap több tízezer diákhiteles

A kormány arról döntött, hogy októbertől kamatmentes lesz a Diákhitel2, a Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget pedig havi 70 ezer forintra emelik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte, a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 esetében a kamat elengedése októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is.
A szabad felhasználású Diákhitel1 esetében az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget, a kamat továbbra is 2,3 százalék marad – tette hozzá.

A Fidelitas hétfőn arra kérte a kormányt, hogy bővítse a diákhitel konstrukcióját. A Fidesz ifjúsági szervezete azt javasolta a kormánynak, hogy a jelenlegi 2 százalékról nullára csökkentsék a diákhitel kamatát, és tegyék lehetővé, hogy a kizárólag a képzés önköltségére fordítható Diákhitel2-ből az idegen nyelvi képzések díjait is lehessen finanszírozni.

Mi is az a diákhitel?

A diákhitelt még 2001-ben, az első Orbán-kormány vezette be, hogy könnyítsen a felsőoktatásban tanuló hallgatók és családjaik anyagi terhein. Az intézkedést az elmúlt években mintegy 400 ezren vették igénybe. A diákhitel lényege, hogy az azt igénybe vevő diákok a piacinál jóval kedvezőbb, jelenleg fix 2 százalékos kamattal juthatnak kölcsönhöz, az efölötti kamatterheket pedig az állam állja kamattámogatás formájában.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatai idén a kedvező piaci környezetnek köszönhetően nyáron 2,3 százalékra csökkentek, míg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatlábát 3,45 százalékban határozták meg. A diákhitel kamatai a kezdeti években jóval magasabbak voltak, a 2008-as válság idején a 10 százalékot is meghaladták.

Korábban csak szabad felhasználású diákhitel létezett, de 2012 szeptembere óta a felsőoktatásban tanuló 40 évnél fiatalabb hallgatók két államilag finanszírozott hitelkonstrukció közül választhatnak.

A Diákhitel1 szabadon felhasználható, így a hallgatók költhetik albérletre, informatikai eszközökre vagy akár a mindennapi megélhetésre is. Képzési formától függetlenül havonta 15, 20, 25, 30, 40, vagy maximum 50 ezer forint igényelhető, amit a diákok magánszámláira utalnak.

A Diákhitel2 ezzel szemben kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel, tehát az államilag támogatott képzésben részesülő hallgatókat nem érinti. Az ily módon igényelhető felvehető keret maximuma az igénylő képzési költségének összege, amit a hitelintézet közvetlenül a felsőoktatási intézménynek folyósít.

Online ügyintézés

A Diákhitel Központ Zrt. a most kezdődött tanévben bevezette az elektronikus aláírással történő szerződéskötést. Ez a lépés lehetővé teszi a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, hogy személyes megjelenés, illetve papír alapú dokumentumok kitöltése, leadása nélkül köthessenek diákhitel szerződést.

Az elektronikus aláírással történő szerződéskötés feltétele, hogy az igénylést a Neptun vagy ETR tanulmányi rendszeren keresztül kell indítani, de emellett szükség van ügyfélkapus hozzáférésre is. A diákhitelek persze továbbra is igényelhetőek a megszokott módon, a felsőoktatási intézmények tanulmányi osztályain, illetve valamelyik Diákhitel partnerintézeten keresztül.

A diákhitelről bővebben az alábbi honlapon tud tájékozódni.

forrás: hirado.hu / MTI

The post Óriási kedvezményt kap több tízezer diákhiteles appeared first on PolgárPortál.

…read more

Source:: PolgárPortál.hu

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.