„Olyan, mintha a britek egy másik bolygón élnének”

Az Európai Parlament szerint még nem sikerült megfelelő mértékű előrelépést elérni az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokon, így egyelőre nem lehet megkezdeni az egyeztetést a kereskedelmi kérdésekről.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyott dokumentumban rámutattak, hogy az eddigi négy tárgyalási forduló nem hozott megfelelő előrelépést, és ha a jövő heti, ötödik fordulóban sem történik áttörés, akkor egyelőre nem lehet továbblépni az egyeztetések második szakaszára, a jövőbeli kapcsolatok ügyére.

Ebben az esetben a Brexit után bennmaradó uniós tagországok vezetőinek el kell halasztaniuk az októberi 19-20-i találkozójukra tervezett döntésüket az esetleges továbblépésről – áll az 557 igen szavazattal, 92 nem ellenében, 29 tartózkodás mellett elfogadott határozatban.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

Felszólalásában Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója is elégtelennek nevezte az eddigi előrelépést. Hangsúlyozta, vannak pozitívumok, de továbbra is nagyok a véleménykülönbségek a felek között, különösen a pénzügyi rendezést illetően, ami „nem büntetés vagy váltságdíj, egyszerűen rendezni kell az elszámolásokat”.

Az ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is hasonló véleményének adott hangot, miszerint még nem lehet megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat.

A vitához az évtizedek óta az Egyesült Királyságban élő Schöpflin György fideszes képviselő is hozzászólt, aki szerint „olyan, mintha a britek egy másik bolygón élnének, és nem is az EU-val, hanem önmagukkal tárgyalnának”.

A magyar politikus sérelmezte, hogy a tárgyalások menete lassú és döcögős, valamint aláhúzta, hogy a bennmaradó tagállamok meg fogják őrizni az egységüket, még ha a brit diplomácia mindent el is követ a “huszonhetek” megosztása érdekében.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

A „Olyan, mintha a britek egy másik bolygón élnének” bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 6 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.