Éppen összefirkálják a Hősök tere panorámáját

Miközben Kövér László

Mint azt az Index fórumának vonatkozó topikjának megörökítették, a Dózsa György útra egy újabb felsővezetéket és egy határozott, fekete oszlopsort telepítenek a napokban.

Az oszlopok természetesen a felsővezetéket hivatottak tartani, kiépítésük pedig azért kell, mert az egyébként elektromos üzemben járó trolik jelentős részét a Liget projekt keretében kiebrudalták a Városligetből, így a járművek kénytelenek lesznek a Dózsa György úton közlekedni.

Fotó: Tóth Ádám

Hogy az erősen vitatott értelmű gigaberuházás – amely éppen az autós forgalom Ligetből kitiltását tűzte zászlajára – miért éppen az elektromos üzemű troliközlekedést szünteti meg a Városligetben, az jó kérdés.

Szerencsére a válasz sem rossz: a kétszázmilliárd forintos projekt tervezői a trolik kitiltásával próbálnak újabb zöld területeket felszabadítani a közparkban, hogy a pojekt tartsa az eredetileg ígért beépítettségi arányokat – a feleslegesen a parkba tervezett épületekről ugyanis nem akarnak lemondani, ezért a burkolatok arányát kell csökkenteni. (Erről itt írtunk bővebben.)

A sárgával jelölt trolivonalakat megszüntetik. Az autómentesség egyik áldozata a troli. A park megközelítése is kényelmetlenebb lesz azoknak, akik a két érintett járattal jártak.

Az új oszlopsor és felsővezetékek kiépítése tehát a trolik (74, 75) új vonalán történik, a Dózsa György út park felőli oldalán. 2017 nyaráig a trolik ebbe az irányba a Hősök tere másik oldalán, a Városligeti tó felől kerültek, miután végighajtottak a ligeten az Olof Palme sétányon. A sétányról azonban a projekt miatt mennie kell a trolinak, ahogy a város egyik legforgalmasabb kerékpárútjának is. (Az észak-déli irányban közlekedő, a Zichy Mihály úton közlekedő 70-es troli útvonala nem módosul.)

A jövőben tehát újabb oszlopok és vezetékek zavarják majd a kilátást a Hősök terén, ráadásul éppen abból az irányból, amelyet annak idején szándékosan „látványosra” terveztek: az Andrássy út felől érkezők előtt itt „nyílt ki” a város, és nem véletlenül tervezték a Hősök terét is úgy, hogy a szobrok körülbástyázzák ezt a panorámát, amibe most majd belerondít két vízszintes fekete vonal, és a hasas, ágyúként magasodó oszlopok garmadája.

Persze nem ez az első alkalom, hogy a Liget projekt fittyet hány a város több száz éves vívmányaira: az Andrássy úttal párhuzamos Városliget fasor végét, amely az eredeti tervek szerint a park „kapuja” volt a tölgyfás rondóval, a Néprajzi Múzeum földbe süllyesztett monumentális épülete zárja majd el.

<img src="https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–9Q64nE3k–/c_limit,w_1160/74SQDGDonQgFLWAls.jpeg" srcset="https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–tgbilEUW–/w_290/74SQDGDonQgFLWAls.jpeg 290w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–va1efF7u–/w_330/74SQDGDonQgFLWAls.jpeg 330w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–_GsMQqFk–/w_748/74SQDGDonQgFLWAls.jpeg 748w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–83QUifDF–/w_994/74SQDGDonQgFLWAls.jpeg 994w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–YVsKOeHv–/w_1160/74SQDGDonQgFLWAls.jpeg 1160w" sizes="(max-width: 320px) 290px, (max-width: 360px) 330px,
…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.