Obama tanácsadóját adta ajándékba a Magyar Telekom Habony Árpádéknak

A Magyar Nemzet szerint a Magyar Telekom segített leszervezni, hogy 2009-ben az amerikai elnökválasztáson meglepetésszerű győzelmet arató Barack Obama egyik legfőbb bizalmasa, David Plouffe Budapesten hajlandó legyen találkozni a 2010-es magyar választásra abszolút esélyesként készülő Fidesz vezetőivel Budapesten. A Telekom ezzel óriási szívességet tett a Fidesznek, korábban a párt vezetői ugyanis inkább Obama republikánus ellenfele győzelmére számítottak, és a republikánus rendezvényekre is jártak. Obama győzelme azonban meglepte őket, és okkal tarthattak attól, hogy a republikánusok melletti kiállásaik ronthatják majd a magyar-amerikai viszonyt, ha 2010 után kormányra kerül a Fidesz.

Hogy Obamáék nem felejtették el, hová is húzott a kampányban a Fidesz szíve, abból is látszik, hogy David Plouffe feltételként szabta, hogy Orbán Viktor ne legyen ott a fontos megbeszélésen. Igaz, ha Orbán nem is, de ott volt közben Rogán Antal, Habony Árpád, Szijjártó Péter, Andy Vajna, Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fellegi Tamás és Gyürk András is.

A Magyar Telekom szempontjából azonban rizikós volt a szervezés, ugyanis a vállalatnak komoly antikorrupciós szabályai vannak, ráadásul ebben az időben a részvényeikkel a New York-i tőzsdén is kereskedtek, emiatt pedig a még szigorúbb amerikai szabályoknak is meg kellett felelniük.

Ezek a szabályok tiltják, hogy szívességet tegyenek politikusoknak.

A Magyar Nemzet szerint ezért kérték fel Somogyi Péter üzletembert, hogy szervezze meg a találkozót a segítségükkel. Somogyi azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy 2009 júliusában kapott egy VIP-belépőjegyet Christopher Mattheisentől, a Magyar Telekom vezérigazgatójától a Hungaroring Formula 1-es futamára.

„Ekkor kért fel Mattheisen, hogy szervezzem meg a találkozót, mert a Telekom a szigorú antikorrupciós szabályok miatt ezt nem tehette meg.”

Somogyi rendezvényszervező cégének egyik legnagyobb partnere a Telekom volt, és nem akarta elveszíteni az ügyfelét, ezért belement a dologba. A találkozóhoz kapcsolódó költségeket később a Telekom azzal kompenzálta, hogy további szerződéseket kötött Somogyi cégével.

Azt Somogyi is elismerte a Magyar Nemzetnek, hogy a találkozó a Magyar Telekom egyfajta ajándéka volt a választási győzelemre készülő Fidesznek.

Persze nem tudni, hogy ez a szívesség mennyiben függ össze a Fidesz-kormány és a Telekom közt később kialakuló jó viszonnyal, az viszont látszik, hogy a cég eléggé jó kapcsolatot tart fenn Orbánékkal, 2014-ben stratégiai partnerségi megállapodást is kötöttek, és megállapodtak arról, hogy a Telekom építheti ki a széles sávú vezetékes internethálózatot azokon a területeken, ahol piaci körülmények között nem érné meg. Sajtóértesülések szerint a Telekom egymilliárd eurós (mai áron 304 milliárd forintos) fejlesztést vállalt 2018-ig, amelyet az állam 80 milliárd forinttal támogat, és EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez. Túl ezen, a Telekom leánycége, a T-Systems is magyar állami és önkormányzati cégek partnere, nem rég például a BKK elektronikus jegyeivel kapcsolatos botrányban merült fel a cég neve.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.