Túlterjeszkedett a rossz, sokan csakazértis jót akarnak most tenni

Gégény István

„Régóta gyűlt már bennünk, hogy valamit mondani kellene, és az őcsényi eset volt az utolsó csepp a pohárban. Ez az eset határsértés volt, és világosan jeleznünk kellett: itt meg kell állni.

Összekapaszkodtunk, felhúztunk egy kerítést és azt mondtuk, a félelem itt nem törhet át.

Nem fogadjuk el, nem lépjünk tovább, mintha minden rendben lenne, különben el fognak szaporodni az ilyen esetek.”

Ezt Gégény István, a SZEMlélek blog alapítója mondja, aki Beer Miklóssal, Veiszer Alindával, Hajós Andrással és Gundel Takács Gáborral közösen petíciót indított múlt héten az erőszakosságig hevített közhangulat ellen, ennek pedig a vártnál sokkal nagyobb sikere lett.

„Mi, ennek a petíciónak az aláírói olyan országban akarunk élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani”, írták, amihez azóta nyolcezren csatlakoztak, és érezhetően nagyobbat szólt a legtöbb hasonló internetes kezdeményezésnél. Amihez valószínűleg hozzájárult, hogy sokan érezték ugyanígy, hogy az őcsényi eset, majd Orbán Viktor nyílt kiállása a félelemből fakadó erőszak mellett az eddiginél is sötétebb és veszélyesebb útra viszi Magyarországot. Ebben a helyzetben különösen fontos volt, hogy valaki egészen más üzenetet fogalmazott meg.

Gégény szerint az is fontos volt, hogy a petícióban azt is leírták, mit várnak az emberektől. „Aki a továbbiakban aláírja ezt a petíciót, velünk együtt elkötelezi magát, hogy saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra. Ez munkával jár, de nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha nem akarjuk, hogy megsokasodjanak a hasonló esetek.”

„Túlterjeszkedett a rossz, sokan csakazértis jót akarnak most tenni”

– mondja Gégény.

Az őcsényi eset óta valóban volt több hasonló kiállás is: Cserdi polgármestere meghívta az elüldözött menekülteket, ahogy Székely János szombathelyi püspök és a tihanyi babamúzeum is jelezte, szívesen fogadják őket. De mi a következő lépés?

Gégény szerint érezhetően nagy most a várakozás irányukba, ők viszont még nem biztosak abban, hogyan lehet ezt folytatni. Az biztos, hogy se párt, se nagy ellenzéki erő nem lesz belőlük, az viszont már nem kizárt, hogy országjárást kezdenek – kaptak erre buzdítást az aláíróktól. Ehhez a petíció elindítóinak össze kell ülnie, és ki kell találniuk a folytatást, de érzik, hogy nagy a felelősség.

„A vitakultúrát szerintem tudatosan irtották ki Magyarországon. Ennek jó példája, amit Orbán Viktor a héten mondott, aki érvek helyett ennyivel reagált arra, hogy Navracsics Tibor szerint nincs Soros-terv: Én tudom jól! Mi nem mondjuk magukról, hogy mi tudjuk jól”

– mondja.

Ezzel együtt is Gégény szerint nem Orbánnak akartak üzenni, a petíció szövege már azelőtt megvolt, hogy a miniszterelnök olajat öntött volna a tűzre a nyilatkozatával.

Az egyházban sokszor szőnyeg alá söpört kérdéseket is feszegető SZEMlélek blog vezetője szerint az egyházi vezetésre …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.