Magyarország a Buksi nevű németjuhászok birodalma

Kollegiális kalapemelintéssel, hosszú füttyszó után mondom, hogy rég született annyira hiánypótló cikk a magyar interneten, mint az Index írása a legdivatosabb magyar kutyanevekről és kutyafajtákról. A Magyar Állatorvosi Kamarától (MÁOK) megszerzett adatok alapján a nyilvántartott magyar kutyaállomány több mint 2 millió egyedből áll, és több mint hatvan százalékuk fajtatiszta, ami közel 1,3 millió fajtiszta állatot jelent.

A legnépszerűbb kutyafajta itthon a német juhászkutya, ők 130 ezren vannak. Minden megyében ők a legkedveltebbek, leszámítva Csongrádot, ahol a pulik, és Budapestet, ahol a yorkshire terrierek. Budapesten 4 kerületben törik csak meg a terrierek uralmát: a XVI., a XXII. és a XXIII. kerületben a németjuhászok, Csepelen pedig az angol buldogok.

Az országos népszerűségi listán a németjuhászokat a 82 ezres tacskóállomány követi, majd a 77 ezer magyar puli. A negyedik helyen a yorkshire terrierek állnak, ők 65 ezren vannak.

Kutyanevek tekintetében nem a fantáziájukról híresek a magyarok, szinte mindenhol Buksiból van a legtöbb. Ez alól a Lilik által uralt Budapest, Zala megye, a Bobik birodalma és a Picurok királyságai: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Vas megyék képeznek kivételt.

Budapesten a XVI., a XXII. és a XXIII. kerület névadásban is a maga útját járja, itt és a Ferencvárosban nem a Lilik, hanem a Macik vannak legtöbben, Csepelen pedig a Lizák.

Az Index cikkében az országos kutyanév-adatbázisban is lehet keresgélni, kiderült például, hogy van az országban 71 kutya, amit Amazonnak hívnak, és valószínűleg van közöttük egy hím is.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.