Tudta? Ezekre kell figyelni télen az autónknál

Bár az időjárás egyelőre kegyes hozzánk, ez azonban nem jelenti azt, hogy már ne kellett volna felkészíteni autónkat is a zord télre. Sajnos még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, ráérnek a nyári gumi lecserélésével, vagy ami még rosszabb, nem is tesznek téli gumit autójukra. Ez pedig nem csak a saját de mások életét is veszélyezteti, hiszen a nem megfelelő gumiabroncs használatával fokozottan balesetveszélyes a közlekedés.

Ennek kiszűrése érdekében szerdán és csütörtökön összehangolt akcióban ellenőrzik a közlekedési hatóságok szakemberei a személyautók és az autóbuszok megfelelő felkészítettségét a téli időjárási körülményekre.

Hiszen a fagyos téli szezon beköszöntével minden megváltozik. Csúszós, havas úton a fékút hosszabb, az elindulás és kanyarodás is nehezebb. A gumiabroncsok állapota, a barázdák mintázata döntően befolyásolja a járművek menetstabilitását. A hideg időjárás beköszönte előtt kiemelten fontos a megfelelő felkészülés, az esedékes karbantartások elvégzése a biztonságos közlekedés érdekében.

Amikor a hőmérő higanyszála 7 Celsius-fok alá esik le kell cserélni a téli gumikat. Fontos tudni, hogy azokon a kötelező minimális bordamélység 4 milliméter.

A biztonságos közlekedés érdekében indul az kétnapos ellenőrzés. A szakemberek a személygépkocsik esetében a megállított járművek gumiabroncsai időszaknak való megfelelőségét, műszaki állapotát, méret- és típusazonosságát, a fagyálló folyadék meglétét, szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátokat, az ablakmosó-, világító- és jelzőberendezéseket vizsgálják az akcióban.

Az ellenőrzött gépkocsik vezetőit tájékoztatják a téli jármű üzemeltetés általános feltételeiről, a kifogásolható, de még nem szabályszegő mértékben leromlott állapotú járműegységek további használatának kockázatairól. A novemberben is nyári gumiabroncsokat használók figyelmét felhívják a csere időszerűségére.

Egy kis statisztika

Egyre inkább úgy tűnik a magyar sofőrök is jobban örülnének, kötelezővé tennék a téli gumi használatát. A Vredestein által készített felmérésben a sofőrök 75 százaléka szeretné, ha kötelezővé tennék a téli gumi használatát. Az elmúlt évekhez képest pedig már gondoskodott a megfelelő gumiabroncs feltételéről. A magyar autósok 68 százaléka már októberben megoldotta a téli gumi cseréjét.

Fontos

Piszkosan ne tegyük el a levett gumikat! Előtte alaposan megtisztítsuk őket, mielőtt a garázs hátsó részébe kerülnek.

A többit már a szervizre lehet bízni. Érdemes évente egyszer egy állapotfelmérés erejéig felkeresni a szerelőnket, szervizünket. Ha elhanyagoljuk és nem törődünk az autó műszaki állapotával, a későbbiekben sokkal költségesebb lehet kijavíttatni a hibákat, kicseréltetni az elromlott alkatrészeket.

A szakemberek egy ilyen állapotfelmérés során ellenőrzik a fékeket és a futóművet, a motorteret – szivárgás, folyadékszintek, akkumulátor töltöttsége –, a világítást, esetleg a vezérlőegység hibatárolóját, valamint a gumik állapotát, profilmélységét is.

Eddig ezeket a járgányokat tesztelte a Lokál:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.