Alkut kötöttek az ISIS-szel a kurdok Rakkánál, több száz terrorista menekülhetett el

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd harcosok Rakka egyik külső kerületében 2017. július 24-én, a végső ostrom második hónapjában. Két és fél hónappal később az SDF alkut kötött az ISIS-szel, szabad elvonulást biztosított a terroristáknak a város feladásáért.Fotó: Morukc Umnaber/dpa Picture-Alliance/AFP

Mindenki tagadta a történteket. A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők a mai napig kitart amellett, hogy semmiféle alkut nem kötöttek az ISIS-szel Rakka ostromának utolsó napjaiban, a terroristák nem hagyhatták el szabadon az összeomlóban levő kalifátus fővárosát. A kurdokat támogató nyugati szövetségesek eleinte csak annyit voltak hajlandók elismerni, hogy pár tucatnyi iraki és szír ISIS-es menekülhetett el szabadon családjával a városból. A BBC a menekítésben részt vevő kamionosok, a konvoj útvonalán élő arabok és az ISIS néhány tagjának megkérdezésével készült tényfeltáró anyaga szerint a valóságbantöbb ezren menekülhettek el Rakkából a kurdokkal kötött alku részeként.

És nem csak “civilek”, vagyis a harcosok családjai, hanem maguk az állig felfegyverzett harcosok is, akik még hadianyaggal – fegyverekkel és lőszerekkel – is telepakolták a kamionokat, amelyek több kilométeren át elnyúló konvojt alkotva szállíthatták el őket a végóráit élő városból a még az ISIS ellenőrzése alatti szíriai területekre. Ahonnan aztán a harcosok, köztük sok Európából, Nagy-Britanniából és Franciaországból érkezett tovább indulhatott, hogy embercsempészek segítségével, vagy az ISIS az elmúlt években kiépített hálózatán át Törökországba jusson, ahonnan már könnyebben továbbállhatnak Európa felé.

A sajátjaikat akarták megkímélni

Október 2. hetében már ötödik hónapja tartott Rakka ostroma. A város a végóráit élte, az ISIS fegyveresei már csak egykori fővárosuk két utolsó nagyobb középületét, a városi kórházat és a futballstadiont védték. Oda viszont alaposan beásták magukat, egy frontális roham nem sok jóval kecsegtette az ostromlókat.

Október 10-én a várost ostromló kurd erőket támogató nyugati szövetségesek kemény, majd tíz órán át tartó bombázásba kezdtek, a légicsapások még másnapra is átnyúltak. Az intenzív légitámadás célja az volt, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítsék a terroristák vezetőit. Végül október 11-én, amikor egy nagyerejű légicsapás porig rombolt egy lakóépületet tele az ISIS harcosainak gyerekeivel és feleségeivel, a terroristák megtörtek.

“A légicsapások majd tíz órán át tartottak. Öt-hatszáz ember, harcosok és családjaik estek áldozatul” – mesélte a BBC-nek Abu Muszab Huthaifa. Az ő elmenekülése a városból önmagában is aggasztó: ő, az ISIS titkosszolgálatának főnöke volt az egyik leghírhedtebb alak a városban. Mégis, október 12-én ő is felülhetett a várost elhagyó kamionok és buszok egyikére, és csak a török határon esett újra fogságba.

Az alkunak papíron volt értelme. Egyrészt bizalmat építhetett volna Rakka arab lakói és a papíron vegyes, a gyakorlatban egyértelműen a kurdok dominálta SDF között. Másrészt, mint már említettem, Rakka ugyan végóráit élte, de az ISIS megmaradt harcosai jól beásták magukat. Azzal, hogy szabad elvonulást biztosítottak nekik, a kurdok saját erőiket és a városban rekedt civileket is megkímélték …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.