Hasított a Nissan az első félévében

A Nissan üzemi nyeresége a pénzügyi év első félévében 281,8 milliárd jen lett, 5,65 billió jenes nettó árbevétel mellett – derült ki, miután Hiroto Saikawa, a Nissan Motor Co., Ltd. elnök-vezérigazgatója közzétette a vállalat jelentését a 2017. szeptember 30-át megelőző hat hónap pénzügyi eredményeiről. „A Japánban gyártott autók végső gyári ellenőrzésével kapcsolatos problémák, illetve az Egyesült Államokban lezárult jogi eljárások jelentette rendkívüli költségtételek nélkül a vállalat üzemi nyeresége elérte a 322,6 milliárd jent, összhangban a vállalatvezetés korábbi várakozásaival.” – olvasható a cég közleményében.

A pénzügyi év második negyedévében a rendkívüli költségtételek nélkül számított üzemi nyereség 9,2 százalékkal 169,3 milliárd jenre nőtt, miközben az autóeladások száma többek között Japánban és Kínában is növekedett a Serena, a Note e-POWER, az X-Trail és a Sylphy modellek iránti fokozódó keresletnek köszönhetően.

A 2017. szeptember 30-át megelőző hat hónap során a Nissan járműeladásai világszerte 4,6 százalékkal 2,73 millió darabra nőttek. Japánban a Nissan eladásai 34,1százalékkal 283 000 darabra nőttek, ami 11,4 százalékos piaci részesedést jelent.

  • A kínai piacon, ahonnan csak naptári éves bontásban állnak rendelkezésre adatok, a Nissan eladásai 6,7 százalékos növekedést követően elérték a 651 000 darabot, ami 5,2 százalékos piaci részesedésnek felel meg.
  • Európában, Oroszországot is beleértve, 3,6 százalékkal 375 000 darabra nőtt az eladott járművek száma, ami 3,8 százalékos piaci részesedést jelent. Ebben a régióban elsősorban a Qashqai és Micra modellek vezették az eladásokat.
  • A Nissan egyesült államokbeli eladásai 0,4 százalékkal 779 000 darabra csökkentek, miközben a teljes amerikai piac ugyanebben a hat hónapos időszakban 2,1 százalékos csökkenést mutatott.
  • A Nissan egyéb piacain összesen az eladások 2,3 százalékkal nőttek, ami 390 000 eladott járművet jelent. A közel-keleti, illetve ázsiai és óceániai régiók gyenge eredményeit a Latin-Amerikában és Afrikában tapasztalt erőteljes növekedés ellensúlyozta.

A cég szerint a Japánban gyártott autók végső gyári ellenőrzéseit érintő problémák várható nettó hatását, illetve az egyéb, ezt ellensúlyozó költséghatékonysági intézkedéseket figyelembe véve a vállalat 40 milliárd jennel 645 milliárd jenre csökkentette a 2018. március 31-ét megelőző 12 hónap üzemi nyereségére vonatkozó várakozásait.

Az első félév pénzügyi eredményeinek ismertetése mellett a Nissan több részletet is felvázolt már elindított középtávú “Nissan M.O.V.E. to 2022” programjáról is. A hatéves terv célkitűzése, hogy fenntartható növekedési pályára állítsa, illetve az autóiparban zajló technológiai és üzletstratégiai átalakulás vezető szereplőjévé tegye a Nissant.

…read more

Source:: Autoszektor.hu

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.