A gazdasági bevándorlók is bekerülnének a kvótarendszerbe

Megszavazta a legújabb bevándorlási tervet az Európai Parlament. Mindenkit befogadnának és szétosztanának, aki belép az EU-ba. A bevándorlók könnyen idehívhatnák aztán a rokonaikat családegyesítés címén, és uniós pénzeket lehetne megvonni azoktól a tagállamoktól, amelyek ellenzik a tervet.

Ha egy migránst most mentenek ki a Földközi-tengerből, akkor regisztrálják, és ott kell maradnia Olaszországban: itt folytatják ugyanis le a menedékjogi eljárást. Ha jogosult a védelemre, akkor maradhat, ha nem, akkor visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett.

Más volt a helyzet szeptember 26. előtt, amikor még életben volt az ideiglenes kvóta: akkor szétoszthatták az Olaszországba érkezőket, de csak azokat, akik megfeleltek a feltételeknek. Vagyis például annak, hogy olyan országból kellett érkeznie, ahonnan az unió menekültkérelem-befogadási rátája elérte a 75 százalékot. Nem sok ilyen ország volt egyébként, a Földközi-tengerről érkezők nagy része ugyanis gazdasági bevándorló.

Az eddigi metódus szerint, amikor a parti őrség kirakta őket a szárazföldre, egy regisztrációt, és egy előzetes felmérést kellett elvégezni, hogy a kvótaprogramban részt vehet-e vagy sem.

Az Európai Parlament most úgy döntött, mindenkinek be kell kerülnie a programba, és nem kell előzetes felmérést elvégezni, hanem mindenki bekerülne a kvótarendszerbe, feltéve, ha Olaszországban már elérte a menekültek létszáma a 100 százalékot.

Így a gazdasági bevándorlók is bekerülnének a kvótarendszerbe.

A szétosztásnál figyelembe vennék például, hogy beszél-e európai nyelvet, hogy járt-e egyetemre valamely tagállamban korábban, vagy pedig élnek-e rokonai valamely tagállamban. Ha semelyik preferenciának nem felel meg, választhat a közül a négy tagállam közül, ahova a legkevesebb menedékkérőt helyezték el korábban.

Miután elkerül egy adott országba, a fogadóország folytatná le az eljárást, és ott dőlne el, kap-e menedékjogot, vagy oltalmat, vagy bármilyen védelmet az Európai Unióban.

A következő lépés az kellene, hogy legyen, hogy az Európai Tanács, illetve a tagállamok is kialakítsák álláspontjaikat, ám ők egyelőre nem tudnak dűlőre jutni. Ha az Európai Tanács állást foglal, akkor elkezdődhetnek a háromoldalú tárgyalások, és elkezdenek dolgozni a végső szövegen. Erről majd újra kell szavazni az Európai parlamentnek és az Európai Tanácsnak is.

Ha az egyeztetéseken nem érnek el sikereket egyik körben sem, akkor a jogszabályt a napirendről le kell venni, ebben az esetben pedig nem születik új törvény.

hirado.hu

The post A gazdasági bevándorlók is bekerülnének a kvótarendszerbe appeared first on PolgárPortál.

…read more

Source:: PolgárPortál.hu

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.