Még két napra elegendő oxigén lehet az eltűnt argentin tengeralattjárón

Az öt nappal ezelőtt, 44 fős legénységgel a fedélzetén eltűnt argentin tengeralattjárót továbbra sem találja a haditengerészet, friss bejelentésük szerint a hét elején az óceán mélyéről észlelt hangok nem a járműről származtak, azoknak “biológiai forrásuk” volt.

A haditengerészet azt is nyilvánosságra hozta, hogy utolsó üzenetváltásuk a tengeralattjáróval szerdán történt, akkor az akkumulátorokat érintő műszaki hibát jelentettek. A Mar del Plata bázis parancsnoka, Gabriel Galeazzi elmondása szerint hasonló hibák nem számítanak szokatlannak, és ritkán jelentenek csak kockázatot.

Fotó: EITAN ABRAMOVICH/AFP

Hétfőn lelkesen fogadta az argentin közvélemény a CNN jelentését, mely szerint sikerült az óceán mélyéről olyan hangokat észlelni, melyek a tengeralattjáró falán ütögetve morzekóddal üzenő legénységtől származhattak. Ez azonban nem bizonyult valós értesülésnek.

A haditengerészet szerint a kutatóakciójuk kritikus szakaszba lépett, mivel a tengeralattjárón fogytában lehet az oxigén: ugyan élelmiszerből és üzemanyagból 90 napra elegendő készlet van a járművön, de az oxigéntartalék csak hét napra elegendő, ebből pedig öt nap már eltelt.

Szombaton összesen hét sikertelen műholdas telefonálási kísérletet is regisztráltak a haditengerészet bázisán, de a mostani beszámolók szerint ezek sem a San Juan tengeralattjáróról érkezhettek, hanem egy másik hajóról.

Sokan bíztak abban is, hogy a tengeralattjárón csak kommunikációs üzemzavar lépett fel, és ettől függetlenül meg fog érkezni célállomására, az Ushuiai városánál lévő katonai bázisra. Ennek viszont az eredeti tervek szerint legkésőbb hétfőn be kellett volna következnie.

Jelenleg is számos nemzetközi hajó és repülőgép kutat a tengeralattjáró után, de az akciót nehezíti, hogy viharos szél és hatméteres hullámok tombolnak ezen a szakaszon. (Guardian)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 16 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.