185 milliós csalás miatt vádat emeltek a szegedi Fidesz kedvenc játszótere ügyében

2013 nyarán a Fidesz szegedi elnöke, Gyimesi László ezekkel a szavakkal adta át a város vadasparkjában a Flamingo nevű új interaktív tájékoztató rendszert és egy játszóteret:

„Ez a beruházás pozitív példája az önkormányzat és a magántőke együttműködésének, hiszen egybevág a kormány szándékával, hogy lehetőség szerint olyan projektek valósuljanak meg, amelyek komoly innovációt hordoznak magukban és alkalmasak munkahelyteremtésre is”.

Most, 2017 novemberében szintén a Flamingóval kapcsolatban, a Csongrád Megyei Főügyészség bejelentette, hogy 185 millió forintos költségvetési csalás miatt vádat emelnek három férfival szemben. Miután uniós pénzeket is lenyúltak, az ügyben az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) is az ügyészséghez fordult korábban.

A helyi Fidesz által
Európában egyedülállónak nevezett fejlesztésről 2015-ben már mi is írtunk, olyan pofátlanul drágán épült ugyanis uniós támogatásból a játszótér, hogy kénytelenek voltak visszakérni a pénzt.
Összesen 265 millió forintba került, nagy részét, 185 millió forintot az Európai Unió állta.

Elég egyszerűen kiderült, hogy mennyire szemérmetlenül túlárazott a vadasparki projekt, amit simán átvettek egyébként. Egy helyi MSZP-s képviselő megtalálta a szegedi vadaspark vadonatúj látványosságát egy játszótéri eszközöket forgalmazó cég referenciái között. Megnézte a cég árlistáján a Szegedre szállított játékokat, és azok együtt a 20 millió forintot sem érték el. Az interaktiv rendszerrel együtt sem lehetett több 40 milliónál.

A helyi Fidesz – amelnyek vezetője ott volt az átadáson – akkor természetesen azonnal visszatámadott, szerintük “az MSZP nincs tekintettel a város érdekeire, a turisztikai szezon közepén helyezi politikai támadásainak középpontjába a hazai és külföldi látogatók körében is kedvelt vadasparkot”.

Gondos gazdaként a Fidesz-KDNP frakciója azt is megjegyezte, hogy

“A beruházás a szegedi adófizetőknek egyetlen forintjába sem került, mert a projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg”.

Aztán elromlott a csodaszoftver, és a pályázaton győztes Titan nevű cég nem fizetette a bérleti díjat sem.

A projektet még Lázár János is védte:

“A 264 millió forintos projektből 182 millió 800 ezer forintot költöttek el a terület előkészítésére (!), mintegy 60 millió forintért, 58 millióért vásároltak eszközöket, és 5 millió forint ment az előkészítő munkára, ami átlagos.”

Az ügyészség közleményéből most az derül ki, hogy szinte minden pénzt kiloptak a projektből.

Ahogy írják, a Titan 2012 októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló Vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását, üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni. A szegedi cég vezetője pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Regionális …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.