Rémesen elégedetlenek vagyunk Magyarországon

Az Európai Unióban a magyar emberek a legkevésbé elégedettek az életükkel a saját országukban, és nem jobb a helyzet az Európai Unión belüli élettel sem – derült ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből.

Kezdjük a jó hírrel: öt év alatt jelentősen enyhült a magyarok pesszimizmusa, és a gyermekeink EU-n belüli jövőjét is viszonylag kedvezően látjuk. A kutatásból az is látszik, hogy a magyarok a piacgazdaságot és a szolidaritást is fontosnak tartják, de közben az Európa motorjának számító németeknél a szolidaritás a legkevésbé fontos az összes tagállam között.

Nyugaton egyébként a munkanélküliségtől sokkal inkább félnek, mint a menekültproblémától és a terrorkockázatoktól, noha a legtöbb menekült éppen a fejlett eurózóna tagállamokban van.

Visszatérve ránk, magyarokra, leginkább azt értékeljük az EU-ban (a választ adók 30%-a), hogy gazdasági, ipari és kereskedelmi téren milyen súllyal tud fellépni a világ porondján.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

A magyarok közel ugyanilyen arányban (27%) jelölték meg azt a választ, hogy az EU mennyire tartja tiszteletben a demokratikus és az emberi jogokat, illetve a jogállamiságot. A harmadik legtöbb magyar (25%) az EU-s állampolgársággal járó életszínvonalat jelölte meg.

Az EU előtt álló legnagyobb kihívások között a résztvevők 39%-a említette a munkanélküliséget, azaz ez okozza a legnagyobb félelmet, igaz az arány 6%-ponttal alacsonyabb tavalyhoz képest, összhangban a csökkenő munkanélküliséggel és a csúcson lévő uniós foglalkoztatottsággal.

A magyaroknak csak a 84%-a elégedett a saját családi életével, ami az ötödik legalacsonyabb arány a 28 tagállam között. Az osztrákoknál és a letteknél egyébként 2006 óta figyelemre méltó változás követezett be (9-9%-pontos ugrás), de a magyaroknál is 7%-ponttal nőtt a elégedettek aránya.

A magyar emberek a legkevésbé elégedettek az életükkel a saját országukban (csak az emberek 62%-a ért egyet ezzel), így pedig érthető, hogy miért akarnak még mindig sokan kivándorolni más EU-tagállamba (elsősorban munkavállalás miatt).

A V4-országokat nézve a csehek és a szlovákok között 77% és 86% az elégedett emberek aránya, míg a lengyeleknél 90% ez az arány. A többi tagállamban pedig szinte mindenki elégedett – írta a Portfolio.

Egyébként a friss magyar eredmény még inkább elgondolkodtató akkor, ha tudjuk, hogy a 2012-es legutóbbi felméréshez képest nálunk nőtt a második legnagyobb arányban (26%-ponttal) az elégedett magyarok aránya.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: pixabay.com/PDPics)

A Rémesen elégedetlenek vagyunk Magyarországon bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.