Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa az észak-koreai rakétakilövés miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli összehívását követelte Abe Sindzó japán miniszterelnök az Észak-Korea által szerdán végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletet után.

Követeljük az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását. Elengedhetetlen, hogy a nemzetközi közösség teljes mértékben tartsa magát az Észak-Koreával szemben elrendelt büntetőintézkedésekhez” – hangsúlyozta Abe Sindzó.

A tanácsot vezető Olaszország szóvivője szerint a rendkívüli ülést szerda délutánra hívták össze. A japán felhíváshoz az Egyesült Államok és Dél-Korea is csatlakozott. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a tárcája által kiadott nyilatkozatban kérte, hogy a nemzetközi közösség a már meglévő ENSZ-szankciókon felül tegyen további lépéseket, hogy rákényszerítse Phenjant atomfegyver-programjának leállítására.

Tillerson kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Kanada kezdeményezni fogja ENSZ-tagállamok, köztük Dél-Korea, Japán és más érintett országok találkozójának összehívását, hogy megvitassák, hogyan tudna a nemzetközi közösség szembeszállni Észak-Koreának a nemzetközi békét fenyegető lépéseivel.

Az észak-koreai rezsim 2006 óta szerepel a világszervezet szankciós listáján rakéta- és nukleáris programja miatt. Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt Japán felett egy-egy ballisztikus rakétát, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd szeptemberben végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását is. (AP/MTI)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.