Cristiano Ronaldo megkapta az ötödik Aranylabdáját

Ronaldo, Messi, Messi, Messi, Messi, Ronaldo, Ronaldo, Messi, Ronaldo, Ronaldo. Így néz ki az aranylabdások névsora 2008 óta. Unalmas? Az. Előttük olyan zsenik, mint Cruyff, Platini vagy van Basten is legfeljebb háromszor lettek a legjobbak. Messi és most már Ronaldo is ötször.

Ronaldo 2008-ban az első AranylabdávalFotó: FRANCK FIFE/AFP

Legtöbbször mégsem volt kérdés, hogy ők a legjobbak. Most viszont legfeljebb azért nyerhetett Ronaldo, mert igazán senkinek nem volt igazán nagy éve, neki pedig volt egy valóban erős áprilisa és májusa a BL-ben, amikor az egyenes kieséses szakaszban a Bayernnek ötöt rúgott két meccsen, az Atletico ellen is mesterhármast ért el, a döntőben a Juventus ellen is kettőt lőtt. Mondjuk ezt megköszönheti Kassai Viktornak is, aki a Bayern elleni visszavágón lényegében kinyírta a német bajnokot, erre mindjárt visszatérünk.

Naptári évet nézve (hiszen az Aranylabdának ez a furcsasága) a portugál 28 bajnokin mindössze 17 gólt szerzett a Realban. Ez nála kifejezetten rossz mutató. A tavalyi szezonja volt a leggólszegényebb, amióta Spanyolországban játszik. Az őszi 10/2-es statisztikája pedig nemcsak magához képest gyatra, egy közepes csatár is kispadon találná magát, ha ennyit tudna felmutatni. Ronaldo jelenleg a 61. a spanyol góllövőlistán.

Messi például idén 35 meccsen 38-szor talált be a La Ligában. De Ronaldónál sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott a Bayern lengyel csatára, Robert Lewandowski is. A Bayern München az egyetlen olyan csapat van a nagy bajnokságokban, amelyik címvédőként most vezet, ez éppen a Bayern München. Lewandowski tavasszal 16 bajnokin 18 gólt szerzett, most ősszel 14/14-es a mutatója, a BL-ben 5 meccsen három gólt lőtt a csoportkörben.

A Bajnokok Ligája tavaszi, kiesés szakaszában (Ronaldo erős időszakában) a lengyel háromszor lépett pályára, mindegyiken gólt szerzett. Éppen a Real elleni, müncheni odavágót volt kénytelen kihagyni sérülés miatt (előtte három meccsen is gólt szerzett), a Real 2-1-re nyert idegenben. Aztán a visszavágón visszatért Lewandowski, berúgott egy 11-est, a München kiharcolta a hosszabbítást, de a meccset vezető Kassai Viktor egy kiállítással és Ronaldo megadott lesgóljával elintézte a német bajnokot. Ronaldo aranylabdáját a Bayernnek rúgott öt gól, majd a további BL-es szárnyalása alapozta meg.

Jól mutat, hogy Ronaldo BL-győztes és spanyol bajnok lett az idén, előbbiben sokkal komolyabb szerepe volt, mint akár tavaly. A BL-ben pedig továbbra is nagy formában van, rekordot állított fel azzal, hogy minden csoportmeccsen betalált (ez korábban egy sérülés miatt nem sikerült sem neki, sem Messinek). Idén 13 BL-meccsen 19 gólt lőtt, ami tényleg elképesztő még mindig.

A spanyol bajnoki cím viszont már messze nem neki volt köszönhető elsősorban. A Barcelona ellen például nem lőtt gólt, de mégcsak gólpasszt sem adott, miközben Messi Madridban szerzett kettőt, majd jött a mezmutatás.

A portugál hét év után nem jutott 30 gól fölé a spanyol bajnokságban az előző …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.