Egyre több fiatal megy külföldre

A szakképzett munkaerő hiánya egyre komolyabb problémát jelent Magyarországon, ennek egyik megoldása lehetne a szakképzési rendszer megújítása. Csakhogy a fiatalok közül is egyre többen döntenek a határátkelés mellett.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) mindenesetre a magyar szakképzési rendszer megújításában látja az egyik legkomolyabb lehetőséget a kihívás hosszútávú kezelésére.

A szervezet egy országos, minden megyére kiterjedő eseménysorozatot rendez idén. Ennek egyik állomásán, Vácott Gablini Gábor alelnök a lehetséges megoldásokról beszélt.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

„A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelet a magyar gazdaság minden ágazata számára. Az MGYOSZ becslései, illetve a hazai vállalatvezetők visszajelzései alapján jelenleg mintegy 150-200 ezer új munkaerő hiányzik a piacról” – adott helyzetképet.

„A fiatal generációk mobilitási hajlandósága jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, gyorsul a munkavállalási célú elvándorlás, különös tekintettel a szakképzett és egyetemi végzettséggel rendelkező munkavállalók esetén. Ugyanakkor a gazdaság bővülésével egyre nő a munkaerőszükséglet hazánkban” – tette hozzá Gablini Gábor.

Pest megyében például az elmúlt 6 év alatt 39%-kal esett a szakközépiskolai tanulók száma: míg 2011-ben közel 8000 diák vett részt szakképzésben, ez a szám jelenleg 4900 körüli csupán – írta a Vác Online.

A munkaerőhiány ezzel párhuzamosan nőtt a megyében: az azonos időszakban a kezdeti, 2500 körüli betöltetlen álláshely száma, idén nyárra már majdnem elérte a 7600-at a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

(Fotó: pixabay.com/stevepb)

A Egyre több fiatal megy külföldre bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 4 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.