Itt vannak a magyarok, akikkel az oroszok már leszerződtek Paks 2-re

Bár még nem kezdődött el az új paksi atomerőmű építése, de az Orbán-kormány által megbízott orosz atomvállalat, a Roszatom már hónapok óta köti a projekttel kapcsolatos szerződéseket. Az orosz cég honlapján rendszeresen tesznek közzé erről részleteket, és a Direkt36 ezt folyamatosan figyelemmel fogja követni, illetve egy magyar nyelvű adatsorban közzé is tesszük a lényegesebb információkat.

Összesítésünk szerint a Roszatom idén több mint harminc témában írt ki beszerzéseket a Paks 2-vel kapcsolatban. Ezek zömében kisebb, néhány millió forintos megbízások, közülük többet is magyar vállalkozásoknak ítéltek oda. A magyar nyertesek jellemzően irodát adnak bérbe, számítástechnikai és irodai eszközöket értékesítenek, tolmácsolnak, könyvelnek, jogi szolgáltatásokat nyújtanak a Pakson berendezkedő Roszatomnak. A legnagyobb értékű tenderek közé tartozik az új blokkok turbináinak beszerzéséről, illetve egy tanácsadói munkáról szóló kiírás. Ugyan még egyikben sem hirdettek eredményt, de a turbinákra a GE Hungary első körben az orosz versenytársánál jóval olcsóbb ajánlatot tett, a tanácsadásról pedig a Roszatom egy magyar céggel folytat előrehaladott tárgyalásokat.

Az ügyvéd, a könyvelő és a tolmács

A Roszatom jogi szolgáltatásokra a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodával kötött 52,6 millió forintos keretösszegű szerződést. Eszerint az ügyvédi iroda polgári ügyekben, adózási, gazdasági és munkajogi kérdésekben segíti a Roszatomot, de a magyar és az uniós bíróságok előtt is ők képviselik az orosz vállalatot. Az ügyvédi irodának jelentős nemzetközi ügyfélköre van, a honlapjukon az ügyfeleik között megemlítik a Roszatomot is.

Az Opten céginformációs adatbázis szerint dolgoztak az Uber közösségi személyszállító vállalatnak, egy időben pedig ők voltak Heinrich Pecina osztrák üzletember kézbesítési megbízottjai a BorsodChem vegyipari vállalatban. Korábban Pecina volt a tulajdonosa a Mediaworks kiadóvállalatnak is, amely tavaly ősszel megszüntette a Népszabadságot. Ügyvédi titoktartásra hivatkozva a jogi iroda nem kívánt válaszolni a Roszatom-szerződéssel és az iroda egyéb megbízásaival kapcsolatos kérdéseinkre.

Összesítés a Paks 2-t érintő Roszatom-beszerzésekről

Fordításra a Roszatom leányvállalata 4,3 millió forintért egy kisebb paksi céggel, az N. Roland Fordító és Irodai Bt.-vel szerződött. A tulajdonos-cégvezető Nagy Roland a Direkt36-nak azt mondta, 2005-től dolgoznak fordítóként a Paksi Atomerőműnek. „Ez egy hosszú távú bizalmi állás” – mondta. A Roszatom azért hívta meg őket a tenderre, mert rendelkeztek a szükséges referenciával.

A Direkt36 nonprofit szervezet. Csatlakozz te is a támogatói körhöz, fektess be a demokráciába!

Nagy az egyik részvényese annak a követeléskezelő cégnek, amelynek még Nagy megjelenése előtt Orbán Viktor feleségének unokaöccse, Szeghalmi Márk Ádám volt az egyik vezetője. Nagy azt mondta, hogy egyik barátja révén került kapcsolatba a követeléskezelővel. Azt állította, Szeghalmit nem ismeri, és nem tudta róla, hogy a miniszterelnök feleségének rokona. Szeghalmit próbáltuk elérni több cégén keresztül, megkeresésünkre azonban nem reagált.

Az orosz cég számítástástechnikai és irodai eszközöket jellemzően komolyabb referenciákkal rendelkező cégektől vett. Ez alól kivételt jelent az idén márciusban alapított Ulpin Kft., amelytől 4,3 millió forintért harminc laptopot és 4,6 millió forintért nyomtatópapírt vett a Roszatom leányvállalata. A cégnek nincs se honlapja, se nyilvánosan elérhető telefonszáma. A cégnyilvántartásban talált email címre küldött levelünkre az a hibaüzenet érkezett, hogy a cím már nem működik.

Az Ulpin soroksári címére van bejegyezve a Belvárosi Vendéglátóipari Kft. …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 4 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.