„Visszautasíthatatlan ajánlatot” tett Brüsszel

Ismertette a gazdasági és monetáris unió elmélyítésére irányuló ütemtervét az Európai Bizottság. Ezek között szerepel az euró bevezetését szorgalmazó „visszautasíthatatlan ajánlat” De mi ez és hogy néz ki?

„A gazdasági és monetáris unió elmélyítése olyan eszköz, amely a munkahelyteremtés, a növekedés, a beruházások, a társadalmi igazságosság és a makrogazdasági stabilitás célját szolgálja. A közös valuta védelmet és lehetőségeket kínál az európaiaknak, az erős és stabil euróövezet pedig nélkülözhetetlen mind a tagállamok, mind pedig az EU egésze számára – indokolja a lépéseket az Európai Bizottság” – foglalta össze a lényeget a napi.hu.

A bizottság a végrehajtandó lépéseket is meghatározta a következő 18 hónapra. Az elsődleges cél, hogy 2025-ig egységesebbé, hatékonyabbá és demokratikusan elszámoltathatóbbá váljon az európai gazdasági és monetáris unió – mondta Vladis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnöke.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

A következő intézkedéseket határozták meg a csomagban:

  1. Az Európai Valutaalap (EMF) létrehozása.
  2. A gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződésnek az uniós jog kereteibe való integrálása, a Stabilitási és Növekedési Paktumban biztosított rugalmasság figyelembe vételével.
  3. Az uniós jog keretein belül új költségvetési eszközök létrehozása a bizottság az euróövezet stabilitása érdekében.
  4. Az európai gazdasági és pénzügyminiszter lehetséges feladatkörei. A bizottság javaslata szerint a miniszter a bizottság alelnöke és az eurócsoport elnöke lenne, ahogy ennek lehetőségét a jelenlegi EU-Szerződések biztosítják.

„Csak egy jó ajánlat”

A fent említettek elsősorban az eurózóna tagjaira vonatkoznak. Vladis Dombrovskis hozzátette hogy ezek az eszközök a nem euróövezeti tagok előtt is nyitva állnak. Csak annyit kell tenni, hogy csatlakoznak.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős biztos korábban ezeket visszautasíthatatlan ajánlatként minősítette. Mint ahogy azt elmondta ez nem presszió és nem kényszer, csak egy – a kedvenc filmjére, a Keresztapára utaló – mondat volt, amely olyan lehetőségeket rejt magában, amit meg lehet ragadni.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: pixabay.com/janeb13)

A „Visszautasíthatatlan ajánlatot” tett Brüsszel bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.