A Toyota-főnök kitűzte a robbanómotor halálának dátumát

new-prius-plug-in-hybrid_zoldautok

Seigo Kuzumaki, a Toyota K+F osztályának vezetője szerint 2050-re elfelejthetjük a robbanómotoros autókat. A japán gyártó embere szerint a villanyosok folyamatos térnyerése, és a károsanyag-kibocsátási előírások szigorodásának köszönhetően az évszázad közepére bekövetkezik a „robbanómotor halála”.

A japánok már javában készülnek erre a dátumra. Szerintük továbbra is két út van a fenntartható közlekedés felé: a tüzelőanyag cella és a tisztán elektromos, akkumulátoros működés. Eddig javarészt az előzőben hittek a Toyota szakemberei – így rengeteget költöttek erre a területre -, de a minap azt is bejelentették, hogy villanyautókkal kezdik bővíteni a kínálatukat.

Ráadásul a gyártó az akkumulátoros villanyautóknál is egy komoly innovációra készül, hiszen a Toyota nyakig benne van a szilárdtest akkumulátorok fejlesztésében. Kuzumaki elmondta, hogy sokkal több szabadalommal rendelkeznek ezzel a technikával kapcsolatosan, mint bármely más gyártó:

Kezdünk közel kerülni ahhoz, hogy ezzel a technológiával készítsünk autót, és úgy hisszük, hogy a riválisaink előtt leszünk ennek az elérésében.

Mindezek ellenére a Toyota első elektromos autói még nem az ígéretes új technikával készülnek. A nemrég tett bejelentés alapján ugyanis a japánok először a villanyautókban eddig megszokott lítium-ionos akksikkal dolgoznak majd, amelyeket akkor váltanak fel a szilárd elektrolitos energiatárolók, amikor a technológia haladása megengedheti azt.

Seigo Kuzumaki nem csak a 2050-es évre tett jóslatot, hanem azt is elmondta, hogy mi lehet a helyzet az előtt tíz évvel. 2040-ben szerinte ugyanis már nem gyártanak autókat csak robbanómotorral, de ennek ellenére nem lesz teljesen kihalt a technika. Ekkor még néhány autó hibrid rendszerének részeként jelen lehet a fosszilis üzemanyag az autózásban.

A Toyota pedig igen közel áll a hibridekhez. Jelenleg az övék a világ elektromosított autóeladásinak 43 százaléka, ami a méltán népszerű Priusznak köszönhető. Ebből ezidáig 11 milliót adtak el a japánok, és a konnektoros Priusznak sikerült felfrissítenie az 1997 óta futó modellcsaládot.

Forrás: AutoCar

The post A Toyota-főnök kitűzte a robbanómotor halálának dátumát appeared first on ZoldAutok.hu.

…read more

Source:: ZoldAutok.hu

(Visited 5 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.