2009 óta a legnagyobb rendszerellenes tüntetések zajlanak Iránban

Pénteken több városban is utcára mentek az emberek, becslések szerint több ezren vettek részt a Kermánsáhban, Rahstban, Iszfahánban és Komban zajló tiltakozásokon. A tüntetések elérték Teheránt is, a fővárosból a közösségi oldalakra feltöltött felvételeken nagyon erős rendőri jelenlétet lehetett látni.

Országszerte több tucat tüntetőt vettek őrizetbe, az Egyesült Államok külügyminisztériuma pedig már figyelmeztette Iránt, hogy a világ figyeli, hogyan bánnak a kormányellenes tüntetőkkel.

A beszámolók szerint a tüntetések csütörtökön indultak, elsősorban gazdasági kérdésekre, azaz a magas munkanélküliségre és az elszabadult élelmiszerárakra fókuszálva, de hamar kormány- és rendszerellenes megmozdulásokká is váltak.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség tisztségviselőkre hivatkozva pénteken mintegy 300 tüntetőről számolt be a nyugati fekvésű Kermánsáhban, ahol novemberben egy pusztító földrengés több mint 600 lakos életét követelte. Teheránban kevesebb mint 50 aktivista tüntetett egy köztéren.

A Farsz szerint Kermánsáhban a tüntetők Haszan Róháni iráni elnök gazdaságpolitikáját és az áremeléseket sérelmezték, emellett kormányellenes jelszavakat skandáltak, a többi között azt, hogy az iráni vezetés “ne foglakozzon Palesztinával, ránk gondoljon”, “halál vagy szabadság” és “engedjétek ki a politikai foglyokat”.

Mohszen Hamedani, a teheráni kormányzó biztonsági ügyekben illetékes helyettese elmondta: ha az emberek nagy tömegbe gyűlve akarnak hangot adni dühüknek, előbb kérjenek engedélyt erre a hatóságoktól.

Az Irán nukleáris programjáról 2015-ben kötött hathatalmi megállapodás óta javult az iszlám köztársaság gazdasági helyzete a szankciók egy részének eltörlése miatt, a javulás hatása azonban még nem gyűrűzött el az átlag iráni állampolgárokhoz, sőt számos alapvető élelmiszer, így a tojás ára is 30-40 százalékkal növekedett az elmúlt időben.

Mivel Iránban a sajtó nagyon szoros állami felügyelet alatt működik, egyelőre nehéz pontos képet kapni arról, hogy mennyire komoly tüntetésekről van szó és mennyire szervezettek. Eddig hét városból jelentettek megmozdulásokat, a résztvevők száma volt, ahol a százat sem érte el, más városokban pár ezren mehettek utcára. (Buzzfeed, BBC, MTI)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 4 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.