Képekkel erősítette meg egy orosz újságíró, hogy 7 orosz gép is megsemmisült a szíriai lázadók szilveszteri támadásában

Roman Szaponkov orosz újságíró a szíriai Hmeimim légibázison álló, megrongálódott orosz repülőkről készült képeket posztolt a VKontaktéra, miután a Kommerszant orosz napilap megírta, hogy december 31-én iszlamista lázadók tűz alá vették az orosz légierő legfontosabb szíriai bázisát.

(A képeket a BBC-n lehet megnézni, nem lopom el őket.)

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy történt ilyen incidens, és azt is, hogy a támadásban két ember meghalt, azt viszont tagadták, hogy bázison lévő repülőgépek is megsérültek volna.

Szaponkov képei és a Kommerszant értesülései szerint azonban ez nem igaz, a Kommerszant szerint 4 Szu-24-es vadászbombázó, 2 Szu-25Sz vadászbombázó és egy Antonov An-72-es semmisült meg. Szaponkov szerint ennél nagyobb veszteség, szerinte 6 Szu-24-est, 1 Szu-35Sz-t, egy An-72-est, egy Mi-8-as helikoptert és egy An-30-as légifényképező repülőgépet is találat ért, de ezek közül az egyik Szu-24-est és a
Szu-35Sz-t újra hadrendbe tudták állítani.

Szu-24-esek a szíriai légibázison 2016-ban.Fotó: Maksim Blinov/RIA Novosti

Akármekkorák is pontosan a veszteségek, az több mint valószínű, hogy ez volt a legsúlyosabb támadás, ami eddig a Hmeimim légibázist érte.

A bázis nemcsak az oroszok, hanem a Bassár al-Aszad elnökhöz hű erők számára is stratégiai fontosságú, az oroszok innen indítják ugyanis az iszlamista és nyugatbarát lázadók elleni légicsapásaikat, amiknek köszönhetően a szíriai kormányerők vissza tudták szerezni a kezdeményezést az évek óta tartó polgárháborúban. Az orosz védelmi minisztérium szerint a támadást iszlamista lázadók indították a légibázisuk ellen, de ez olyan sokat nem jelent, az oroszok ugyanis minden szíriai frakciót iszlamista lázadónak neveznek, akik Bassár al-Aszad ellen harcolnak.

Az oroszokat rengetegszer vádolták meg azzal, hogy a légicsapásaik túl sok civil áldozattal járnak, de Moszkva következetesen tagadja, hogy ne lenne tekintettel a civil lakosságra. (BBC)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 8 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.