Lázadnak a marihuánát legalizáló államok az amerikai igazságügyi minisztérium ellen

Juan Aguliar kannabisz-tanácsadó egy seattle-i marihuánaboltban 2018. január 4-én.Fotó: Elaine Thompson/AP

Furcsa jogi helyzetet teremthet az Egyesült Államokban Jeff Session igazságügyi miniszter csütörtöki döntése arról, hogy a szövetségi hatóságok igenis lépjenek fel a marihuánafogyasztás és kereskedelem ellen azokban a tagállamokban is, ahol legalizálták a marihuánakereskedelmet ésvagy fogyasztást.

Az amerikai szövetségi törvények még mindig tiltott kábítószerként definiálják a marihuánát is, így elméletileg jogszerű a döntés. A szövetségi hatóságok eddig is felléphettek volna, de Obama elnöksége alatt azt az utasítást kapták, hogy ne avatkozzanak bele a tagállamok életébe ebben az ügyben. Session ezt az utasítást vonta vissza csütörtökön, de nem aratott osztatlan sikert.

Colorado az egyik állam, ahol teljesen legális a marihuána. Az állam republikánus szenátora, Cory Gardner Session döntésére válaszul bejelentette, hogy amíg a csütörtöki döntése érvényben van, ő akadályozni fogja az igazságügyi minisztériumi kinevezéseket. Gardner szerint a döntés előtt szó se volt arról, hogy változtatnának a szövetségi hatóságok hozzáálásán. “Ez nem volt téma, nem ez volt a terv, sokunkat félrevezették” – mondta.

A coloradói szövetségi ügyész, Bob Troyer pedig bejelentette, hogy nem veszik figyelembe Session utasítását, és a jövőben se lépnek fel a marihuánaterjesztőkkel és fogyasztókkal szemben. (Via CBS News)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 8 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.