Németországban ezentúl megtudhatják a nők, mennyit keresnek férfi kollégáik

Újabb lépést tett a német kormány a nemek szerinti fizetéskülönbségek megszüntetése felé – írja a Quartz. Január 6-ától törvény garantálja, hogy a munkavállalók megtudhassák, mennyit keresnek kollégáik.

Németországban az európai uniós átlagnál nagyobb, 21 százalékos a különbség az ugyanazt a munkát végző férfiak és nők fizetése között, 2015-ban az EU-ban ez a szám átlagosan 16,3 százalék volt. Arról, hogy az ugyanazt a munkát végző férfiak és nők fizetése között nem lehet különbség, már tavaly törvényt hoztak, ez az új rendelkezés a törvény betartatását segíti elő – ami viszont csak azokra a munkahelyekre érvényes, ahol legalább 200 főt alkalmaznak, és csak azokat a cégeket ellenőrizhetik, melyek legalább 500 embernek adnak munkát.

Ráadásul a nők nem kérhetik ki specifikusan egy férfi kollégájuk fizetési adatait, hanem csak egy átlagot, melyet több kollégájuk bére és juttatásai alapján számolnak ki.

A németországi erőfeszítések hasonlóak az izlandiakhoz: ott január elsején lépett hatályba a törvény, mely szerint ugyanazért a munkáért ugyanakkora bér jár egy nőnek, mint egy férfinak.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.