Tillerson szerint az USA még mindig megtámadhatja Észak-Koreát

Az esetleges erőteljes katonai lépés Észak-Korea ellen változatlanul napirenden van – szögezte le Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak pénteken adott interjújában.

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: Donald Trump elnök és a kormányzat célja a Koreai-félsziget diplomáciai erőfeszítésekkel történő atomfegyver-mentesítése, és ha kell, ezeket az erőfeszítéseket akár katonai lépések lehetőségével is alátámasztja.

Tillerson hangsúlyozta, hogy az Észak-Korea körüli válságra nem a katonai megoldás az elsődleges, és ezt Donald Trump világossá is tette. „Ugyanakkor Észak-Koreának és a térség többi országának is tisztában kell lennie azzal, hogy milyen nagy a tét.”

A külügyminiszter megállapította, hogy az eddigi diplomáciai erőfeszítések nem maradtak hatástalanok, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) három szankciós határozata húsbavágóan érintette mind Észak-Korea exportját – jelentős bevételektől megfosztva ezzel az országot -, mind pedig olajimportját. Tillerson megjegyezte, hogy egyes országok további szankciós intézkedéseket foganatosítottak Phenjan ellen. „Azt hiszem, ez annak elismerése, hogy az elnök világosan értésére adta a világnak, hogy milyen nagy a tét.”

Rex Tillerson hangsúlyozta azt is, hogy a cél a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan atomfegyver-mentesítése, ez hozhat ugyanis pozitív eredményeket az egész térség biztonsága, de Észak-Korea számára is.

„Hogy hogyan kezdjük meg a párbeszédet, ez még eldöntésre vár, de mindenképpen szükségünk van jelzésre Észak-Koreától arról, hogy megértették, a megbeszéléseknek az említett célok megvalósításához kell vezetniük.”

Rex Tillersont a CNN újságírónője megkérdezte a Donald Trumpról szóló, pénteken megjelent és nagy politikai vihart kavart könyvről, illetve az abban foglaltakról. Tillerson leszögezte: soha nem kérdőjelezte meg Donald Trump alkalmasságát az elnöki hivatalra, és szerinte

Trump nem tipikusan olyan elnök, mint a korábbi amerikai elnökök voltak, de éppen ezért választották meg őt.

(MTI)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.