Bejelentette, hogy indul a választáson, kamerát szereltek az utcájába

Februárban időközi polgármester-választás lesz Hódmezővásárhelyen, abban a Csongrád megyei városban, ahol a Fidesz hosszú évek óta az országos átlagnál is jobb eredményt szokott elérni. Innen indult Lázár János politikai karrierje, sokáig ő volt a város polgármestere, és a mai napig kezében tartja az egész környék irányítását.

A 2014-es polgármester-választáson a közelmúltban elhunyt Almási István fideszes jelölt 61 százalékkal győzött, és a város összes egyéni képviselői helyét is a Fidesz emberei vitték el.

A Fidesz most Hegedűs Zoltán alpolgármestert indítja. Az ellenzéki pártok közül egyik sem indít saját jelöltet. Ehelyett mindegyik egy független indulót ajánl az emberek figyelmébe, Márki-Zay Pétert.

Márky-Zay többek között e szavakkal jelentette be péntek délután, hogy elindul a választáson:

“Vásárhelyen már 2010 előtt is diktatúra volt. A város egyszemélyi ura dönt minden kérdésben. Központi utasítás sejthető a mögött, hogy ki kap állást és ki nem; kit kell elüldözni a városból és ki kap jövedelmező megbízásokat; sőt, hogy melyik bankban nyitunk számlát vagy melyik céggel temetkezünk. Ha igaz az, hogy a befektetők Vásárhelyen nem kedvezményeket kapnak, hanem sarcot fizetnek, nincs mit csodálkozni azon, hogy a rendszerváltás óta egyetlen nagyvállalat sem települt ide, és a kisvállalkozások is menekülnek az önkény és a magas adók elől. A fiatalok nem találnak munkát, nem indítanak vállalkozásokat, kénytelenek elhagyni a várost – szegény idős szüleik és nagyszüleik magukra maradnak öregkorukra. Hét gyermekemet Hódmezővásárhelyen, vásárhelyinek nevelem, nem szeretném megélni, hogy unokáimat csak skype-on láthassam.”

Lázár Jánosra gondolt, amikor a város egyszemélyi uráról beszélt.

Ilyen még nem volt

Hasonló, a Jobbiktól és az MSZP-ig terjedő, és a többi párt által sem megbontott összellenzéki összefogásra még nem volt példa hasonlóan komoly választáson. Erre megközelítőleg hajazott a tavaly decemberi solymári szavazás, de ott csak önkormányzati képviselőt választottak, mindössze ezer ember volt jogosult a részvételre, és a Jobbik nem jelezte a Fidesszel szemben induló független jelölt támogatását, igaz, saját jelöltet sem állított. Akkor a fideszes jelölt 225 szavazattal 169 ellenében legyőzte az ellenzéki független jelöltet.

Márki-Zay Péter a 444-nek azt mondta, hogy azért vállalta az indulást, mert nagyon sok helyi ember erre biztatta. Azt a feltételt szabta, hogy nem akar egyetlen párt jelöltje sem lenni, mert nem tud azonosulni velük, viszont azt is akarta, hogy a pártok ne indítsanak senkit sem ellene. Hivatalosan nincs megállapodás, ahogy Márki-Zay csütörtökön a Hír tv-nek fogalmazott: “biztatásokat magánemberektől kaptam, garanciát pártoktól nem”. De az informális alku információink szerint a pártok között már megköttetett.

A február 25-i szavazás ezért kimondatlanul is fontos főpróbája lehet a tavaszi parlamenti választásnak, kiderülhet, hogy legalább elvi szinten van-e értelme a teljes ellenzéki összefogásban gondolkodni egyes választókörzetekben. Hódmezővásárhelyen a Fidesz mellett csak a Jobbiknak és az MSZP-nek van komolyabban szervezett tábora, így itt e két párt háttérmegállapodása volt a döntő, de a pártoktól kapott információink szerint a többi ellenzéki párt is elfogadja Márki-Zay indulását, ezt az LMP már hivatalosan is megerősítette.

Szimpatizált Orbánnal

Márki-Zaynak üzemgazdász, közgazdász, villamosmérnöki és történészi diplomája is van, hét gyermeket nevelnek feleségével, és a hódmezővásárhelyi római katolikus Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke.

2010, de különösen 2006 előtt Orbán Viktorral tudott leginkább azonosulni a hazai politikusok közül, úgy vélte, hogy sokszor …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 7 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.