Nincsenek igazi támogatói, ezért a székelyek fenyegetésével menekül előre a román miniszterelnök

Magyarországon egy nap alatt óriási botrány lett abból, hogy a román kormányfő akasztással fenyegetőzött a székely autonómiatörekvésekkel kapcsolatban. Mihai Tudose kijelentését Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vérlázítónak nevezte, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig bekérette a román nagykövetet.

Mihai Tudose román miniszterelnökFotó: Stringer / AFP

Mihai Tudose a felháborodásra a Facebookon reagált. A kormányfő nem kért bocsánatot, és kitartott az álláspontja mellett, vagyis hogy nem hajlandó tárgyalni Székelyföld autonómiájáról. A Transindex fordításában azt írta:

„Mint román és mint miniszterelnök is elutasítom Románia bármely részének autonómiájával kapcsolatos párbeszédet. Ez az ország alkotmányának a megsértése, amelyik első bekezdésétől garantálja a román állam egységét és oszthatatlanságát. Székelyföld autonómiájáról szóló vita törvénytelen és nem érdemes figyelembe venni, csak egy kísérlet Románia egységének a bomlasztására a centenárium évében.”

De hogy honnan jött ez a keményen magyarellenes kijelentés ettől a miniszterelnöknek csak fél éve kinevezett, Magyarországon alig ismert szociáldemokrata politikustól? Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője segített kontextusba helyezni az eseményeket.

Szociáldemokrata érdekcsoportok közötti háború

Az 50 éves Mihai Tudose a Duna-parti Brăila iparvárosában született, a körzet képviselőjeként a kormánypárton belül a legfontosabb érdekcsoporthoz, a dél-romániaihoz tartozik. A jogász végzettségű Tudose a kilencvenes évek elejétől a politikai ranglétrán egyre feljebb lépkedve előbb helyi képviselő lett, majd 2014 és 2015 között, és 2017-ben rövid ideig újra a Szociáldemokrata Párt színeiben gazdasági miniszterként munkálkodott.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke (jobbra) és Mihai Tudose miniszterelnök (hátul) a kormányátalakításról szóló bukaresti sajtótájékoztatón 2017. október 10-én.Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Gazdasági miniszterként a pártelnök, Liviu Dragnea bizalmasa volt, a kormányzati forrásokkal – a román sajtó szerint – a dél-romániai pártlobbit gazdagította. Ebből a környezetből aztán rengeteg korrupciós ügy bukkant elő, de Tudose nevét sosem hozták ezekkel összefüggésbe. (Bár 2015-ben kiderült, hogy plagizálta a doktori dolgozatának egy részét, így a címét visszavonták.) Az érdekcsoport vezetőjére, Dragneára viszont lecsapott a korrupcióellenes ügyészség, a DNA: a pártelnököt és egyben a román alsóház elnökét tavaly őszén bűnözői csoport létrehozásával vádolták meg.

Tudose 2017 nyara óta vezeti Romániát, ahol a DNA nyomozásainak következtében évek óta kormányválság van. A miniszterelnököt korábban a médiában sokat heccelték azzal, hogy rendezetlen külsejű és iszákos, és az volt az általános nézet, hogy Dragnea erőtlen bábja. Épp ezért mindenkit meglepett, hogy miután a pártelnök pozíciója a vádemelés miatt megrendült, Tudose konfliktusba keveredett vele, és látványosan önállósította magát. A kormányfő – …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 4 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.