Ha nincs lehúzva a vécé, nincs segély, hiába vagy rászorult

Képzelje el, hogy elveszíti a munkáját! Három hónapon keresztül jár az álláskeresési támogatás, utána azonban vagy közmunkára kell mennie, vagy ha erre nincs lehetősége, akkor foglalkoztatást helyettesítő támogatást kell igényelnie. Ez 22 800 forint havonta, ha nincs megtakarítása vagy más segítsége, elsősorban ebből a pénzből kell megélnie.

Igen ám, de közben észreveszi, hogy a település, amelyen lakik, feltételekhez köti azt, ki kaphat ilyen támogatást, és ki nem kaphat. Kapni pedig csak az kaphat, aki rendben tartja a portáját. Azaz:

 • A kertben a fű magassága nem haladja meg a 15 centimétert.
 • A kertben nem burjánzanak a gyomnövények, sőt, egészen pontosan nem foglalhatnak el a kert 15 százalékánál nagyobb területet.
 • A kertben zöldséget, gyümölcsöt vagy mást kell termelni, vagy legalábbis gyom nélkül kell tartani.
 • A tüzelő rendezetten fel van pakolva.
 • A lakás tiszta, és folyamatosan takarítják.
 • A fürdőszobát és a vécét különösen.

Mindezek az előírások egy konkrét település, a Pest megyei Áporka rendeleti között szerepelnek. A slusszpoén az egészben pedig az, hogy a település ugyan előírta ezeket a feltételeket, az önkormányzatnak azonban valójában semmi köze a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz, azt ugyanis a járási hivatal osztja.

Áporka nem az egyetlen település, amely a porta tisztaságához köti a segélyek osztását. Rengeteg önkormányzat teszi ezt, néhol egész konkrétan meghatározva, hogy mit vár a rászorulóktól azért, hogy kiutalják nekik az általában csupán párezer forintos segélyt. A Társaság a Szabadságjogokkért (Tasz) tavaly négy megyében 55 település rendelkezéseit támadta meg, szerintük ugyanis nagyon nem oké, hogy az önkormányzat számon kérheti, sőt, ellenőrizheti, hogy a legrászorultabb emberek rendesen takarítanak-e otthon.

Jár a segély, ha nem folyik szét az udvaron a trágyalé

Áporkától negyven kilométerre északkeleti irányban terül el Ecser. A Pest megyei faluban a rendes települési támogatás kiutalását kötötte feltételekhez az önkormányzat. Ez az a támogatás, amelybe például a lakásfenntartási támogatás is tartozik. A segélyrendszer 2015-ös átalakítása után a rendes települési támogatás vált a legfontosabb önkormányzati segéllyé. Ha egy helyi rászoruló elakad a rezsibefizetéssel, vagy nincs pénze gyógyszerre, ezt kell igényelnie az önkormányzattól, amely településtől függően, pár ezer forinttal kisegítheti.

Ha megfelel a helyi képviselőtestület által rendeletben megfogalmazott feltételeknek.

Ez vonatkozhat például az anyagi helyzetére, Ecseren azonban a lakásfenntartási támogatást többek között a következő feltételekhez is kötötték:

 • A ház valamennyi helyiségének padlózata tiszta legyen.
 • A berendezések felülete legyen portalan.
 • Az ablakok legyen tiszták.
 • Az udvar évente kétszer kaszálva legyen, méghozzá júniusban és szeptemberben.
 • A kert maximum 2 százalékában szabad használaton kívüli fémtárgynak vagy építési anyagnak lennie.
 • Nincsenek lábon álló, elszáradt fás szárú növények.

Ha mindezek nem teljesülnek, a jegyző fogja felszólítani az érintettet arra, hogy teljesüljenek.

Áporka és Ecser előírásai azonban kismiskák néhány más település feltételeihez képest. A teljesség igénye nélkül:

Küngösön előírás, hogy a segélyekért folyamodóknak gyomlálniuk kell a házuk előtti ötméteres területet. Márkón, hogy kötelező háztartásokként legalább egy kukát kihelyezni.

Az igazi bajnokok azonban nem álltak meg itt:

A nyugati országhatárhoz közeli Újrónafőn előírás, hogy a segélyért folyamodóknak rendszeresen tisztálkodniuk kell, a ruháikat naponta tisztán kell tartaniuk, és tiszta helyen is kell tárolniuk őket. A vécét pedig rendeltetésszerűen kell használniuk. Mindezeket az önkormányzat helyszíni szemle során vizsgálja.

A Pest megyei Nyáregyházán pedig a rászorulók csak akkor kaphatnak segélyt, ha nincs nyoma a portájukon rágcsálóknak és légyinváziónak,

Ja, és ha nem folyik …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 7 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.