Mennyire boldogok a magyarok?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy mi, magyarok, hajlamosak vagyunk inkább félig üresnek tekinteni a mindenkori poharat, ezzel együtt is érdekes, hogy miként látjuk saját magunkat a többi európai országhoz viszonyítva. Mennyire szeretünk abban az országban élni, ahol élünk, mennyire vagyunk boldogok otthon és a munkahelyen? Rögtön kiderül.

Az Európai Unió (még pontosabban: a Bizottság) időről időre nagyon érdekes felméréseket készít, ebben az esetben például azt próbálták meg kideríteni, mennyire boldogok az uniós állampolgárok az élet különböző területén.

A tavaly szeptemberben és októberben végzett felmérésben (itt letölthető az egész) arra voltak kíváncsiak, az emberek hogyan érzik magukat a családban, a munkahelyen, otthon, és persze az országban.

A 28 tagállamban végzett felmérés immár a hetedik a sorban (az elsőt 2006-ban csinálták, majd 2009, 2011, 2012, 2014 és 2016 következett), azaz van összehasonlítási alap.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ami az összképet illeti, a válaszadók 91 százaléka boldogan él a családjában, közel kétharmad (64 százalék) pedig a munkájával is elégedett. Tízből kilenc ember boldog abban az országban, ahol él, 78 százalék pedig az Európai Unióban.

A válaszadók háromnegyede pozitívan áll Franciaországhoz (74 százalék), Németországhoz (72) és az Egyesült Királysághoz (64). Az Egyesült Államok nem túl népszerű (45 százalék, 2016-hoz képest 16 százalékpontos esést bemutatva), és az európaiak nem nagyon bírják Kínát (32), és Oroszországot (28) sem.

A családi élet

Ami a családot illeti, általában véve azt mondhatjuk, hogy tíz emberből hét boldog a családjával. A lista egyik végén a dánok (99 százalék), az írek és a máltaiak találhatók (97 százalék), de a többség is bőven 90 százalék környékén vagy a fölött mozog.

A lista végén a kelet-európai országok találhatók, Magyarország (84) hátulról a hatodik a görögök (86) mögött, de a csehek, a románok, a szlovákok, a litvánok és bolgárok előtt.

A felmérés ennél mélyebbre is megy, én ebbe nem mennék bele, akit érdekel, bogarásszon nyugodtan az eredeti jelentésben. Annyit talán érdemes megjegyezni, hogy kiderült: minél magasabb valakinek a végzettsége, annál valószínűbb, hogy boldogabb otthon.

Érdekes módon a menedzserek, és a fehérgalléros munkát végzők is boldogabbnak vallották magukat, mint például a munkanélküliek – ezen annyira nincs mit csodálkozni…

Karrier

Négy országot kivéve elmondható, hogy az emberek több, mint fele a jelenlegi munkahelyén, ami érdekes adat szerintem. Az élen az írek (84 százalék) állnak, megelőzve a dánokat (81), és az osztrákokat (79).

Ami a magyarokat illeti, pontosan kétharmad mondta, hogy elégedett a jelenlegi munkájával és karrierjével, ami éppen az uniós átlag (64) fölött van.

Az is érdekes, kik csúsztak be az 50 százalékos határ alá. A legutolsók a görögök, amit az elmúlt lassan tíz év válsága után tulajdonképpen meg is lehet érteni.

Előttük három ország áll egyaránt 49 százalékkal, méghozzá a ciprusiak, a bolgárok és (legalábbis nekem némi meglepetésre) a franciák. Ami még érdekes, hogy a franciák 15 és a lengyelek 10 százaléka azt sem tudta megmondani, egyáltalán boldog-e a munkájával.

Ebben az esetben érdekes azt is megnézni, miként változtak a vélemények a 2006-os első felmérés óta. Annál is inkább, mert elég komoly ugrások tapasztalhatók.

Örvendetes módon például Magyarország esetében is, ahol 2006-hoz képest 22 százalékponttal többen boldogak a munkahelyükkel, és …read more

Source:: Határátkelő

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.