Orbán a Welt am Sonntag-nak: Nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket

Az EU-nak segítenie kell a menekülteken, de nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjúban.

Hangsúlyozta, egyetért Ferenc pápával abban, hogy az EU-nak „keresztény felebaráti szeretetből” segítenie kell a menekülteken, de kérdés, hogy miként kell segíteni. A szíreknek joguk van az életüket mentve beutazni az első biztonságos államba, de hagytuk őket bevonulni Európába, és ehhez minden törvényt hatályon kívül helyeztünk – tette hozzá Orbán Viktor.

A menekültek nem háborús övezetekből jönnek, csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában, ezért a segítséget kellene odavinni és nem a migránsokat idehozni – húzta alá. Elmondta: Magyarországnak finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak, mert egy „veszélyzónában” fekszik, így ha embertömegek áramlanak be, nálunk megszólalnak a vészcsengők.

„Mit tesz Brüsszel és Berlin?”

Szolidárisak vagyunk és ezért kritizálnak bennünket, katonákkal állunk az EU határain, és ez eddig 1 milliárd eurónkba került. Mit tesz azonban Brüsszel és Berlin? Nem fizetnek nekünk semmit, és szidnak bennünket – mondta Orbán Viktor.

Nem hagyjuk, hogy Brüsszel diktálja nekünk azt, hogy kit kell befogadnunk, csak Magyarország döntheti el, hogy kinek szabad magyar földön tartózkodnia. Ennek az alapelvnek a tiszteletben tartása esetén szívesen részt vállalunk egy menekültügyi rendszerben – mondta.

Schengen az EU legnagyobb vívmánya

Hozzátette: Schengen az EU legnagyobb vívmánya, különösen nekünk, magyaroknak, akik egy diktatúrából jöttünk és éppen ezért különösen nagyra értékeljük ezt a szabadságot, ha azonban nem tudjuk megvédeni a külső határokat, akkor a belső határokat le kell zárni. Az európaiság a magyar önazonosság része – jelentette ki arra a kérdésre, hogy miben áll európai meggyőződése. A magyar identitást a keleti jellemvonások, és a keresztény és európai kultúra együttese alkotja.

Azonban Európa nem Brüsszelben, hanem Berlinben, Budapesten, Varsóban és Párizsban van, de nem Brüsszelt szidom, hanem a brüsszeli politikusokat és bürokratákat, akik úgy viselkednek, mintha egy birodalom központja lennének. Ezzel szemben a magyar kormány korlátozott hatalmú parlamenttel rendelkező EU-t akar, a kormányfők erős Tanácsával és egy Bizottsággal, amely a szerződések őrzője, ahelyett, hogy maga is politizálna – mondta.

Kitartást és türelmet a varsói kormánynak

Hozzátette: kitartást és türelmet kíván a varsói kormánynak a Brüsszellel folytatott vitákhoz. A liberális demokrácia és a jogállamiság témájában Kelet és Nyugat között kölcsönös az értetlenség, a magyarok hagyományos és közvetlen nyelvet beszélnek, míg Nyugaton posztnemzetiként, posztkeresztényként értelmezik magukat, és ezt liberálisnak és jogállaminak nevezik.

Mi nem akarunk ilyet. Mi nemzeti és keresztény identitásunkat akarjuk – jelentette ki Orbán Viktor. Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonyáról kiemelte: az orosz elnököt ördögnek kell nevezni ahhoz, hogy valaki jó európainak számítson, pedig „ostobaság Putyint démonizálni”. Tudomásul kell venni, hogy ismét erőssé és a világpolitika szereplőjévé tette országát, de az EU nem érti meg, hogy Oroszországgal szemben egyszerre kell erőt és együttműködési készséget mutatni. Az európai Oroszország-politika rossz, mert túl egyoldalú.

Németországhoz fűződő viszonyáról kiemelte, hogy mindig is tisztelettel viszonyult a mindenkori kancellárhoz, akkor is, ha ezt jelenleg nem viszonozzák. Azonban Angela Merkelnek így is valamennyien sokat köszönhetünk, mert megakadályozott törekvéseket, amelyek Európát gazdaságilag tönkretették volna, ő kötelezte a „hanyag” …read more

Source:: PolgárPortál.hu

(Visited 6 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.