Tóbiás és Balambér szánkós kalandjai!

Minden gyermek várva várja. (kép: steiermark.com)

Tóbiás és Balambér nagyon szereti a téli időszakot, főleg a síelés, korcsolyázás, és a szánkózás miatt. Még lehet reménykedni abban, hogy idén is lesz még lehetőség egy jó szánkózásra. De nem árt felkészülni, vajon hol lehet igazán jókat csúszni, és milyen szánkót érdemes venni?

Szánkó fajták:

Ilyen szánkója mindenkinek volt. (kép: obi.de)

Kisebb korosztálynak teljesen tökéletes élményt tud nyújtani a szánkózás ezzel a hagyományos szánkóval. Természetesen a kisebbeknek érdemes olyat venni, amin háttámla és karfa is van, mert így a kisebb gyermek nem fog lecsúszni a szánkóról. Ezeket a hagyományos szánkókat a legtöbb sportáruházban téli időszak alatt megtalálhatjuk, és szerencsére az ára sem vészes.

Az már a haladó kategória. (kép: insportline.hu)

Ez a szánkó, más néven bob, már a nagyobb és idősebb gyereknek nyújt izgalmakat. Ezzel már nagyobb lejtőket is be lehet vállalni, és a sebességet is lehet növelni. A szánkó két oldalán található karral szabályozható a sebesség, ha felhúzzuk a kart, fékezni fog a hóban a szánkó, ha visszaengedjük, akkor viszont gyorsulunk.

Egyszerű, de nagyszerű. (kép: mechopuh.biz)

Végül egy egyszerűbb és olcsóbb típus, amivel ugyanúgy lehet élvezni a hófödte csúszás örömeit. Ez a hócsúszka műanyagból készül, és csak egy fogantyú található rajta. A használata pofonegyszerű: ráülünk a lapjára, megkapaszkodunk a fogantyújában, és meglökjük magunkat a domb tetejéről.

Szánkózási lehetőségek:

Budapest:

Normafára, ahol az Anna-réten érdemes szánkóra pattanni, vagy akár a Hármashatár-hegyen, ahol változó hosszúságú és meredekségű lejtők közül lehet válogatni. További lehetőséget biztosítanak a gyerekek számára kisebb dombocskák is a városban, mint pl. a Tabán és a Gellért-hegy bizonyos lejtői, a Városligetben a Király domb vagy akár a szánkózó domb a Népligetben.

Dobogókő:

Kecsegtető szánkó helyszín Dobogókőn is található. Igaz, ide elsősorban a síelők jönnek, de akad itt hely a szánkósok számára is. A sípályához legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 m hosszú szakasz.

Mátra:

Következő nagyszerű helyszínek, hazánk legmagasabb hegye, a Kékestető közelében találhatók. Ugyan a Kékestetőn pont nem, ellenben a Mátra más területein több szánkópálya is várja a szánkózni vágyókat. Mátraháza, Mátraszentimre és Mátrafüred is kínál az idelátogatók számára jó néhány szánkózásra, kitűnően alkalmas terepet, ahol biztonságosan lehet csúszkálni.

Sopron:

Szerencsés fekvésének köszönhetően több lehetőséget is nyújt a szánkózásra természetes hó esetén. A Dalos-hegyi sípályán információink szerint e felvonó jelenleg nem üzemel, így a pályát télvíz idején síelők helyett jobbára a szánkósok veszik birtokba. A széles és meredek pálya elegendő helyet biztosít a szánkózók számára és autóktól sem kell tartani.

Bárcsak minden nap lehetne szánkózni. (kép: gyongyos-matra.hu)

Reméljük Tóbiás és Balambér meghozta kedvet a szánkózáshoz. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

…read more

Source:: Autoszektor.hu

(Visited 7 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.