Sírni és nevetni akarsz? Nézd meg az Én, Tonyát

Margot Robbie legújabb filmjében az Én, Tonyában megmutatja, hogy igazán jó színésznő. A édesanyját alakító, Allison Janneynek pedig már most odaadnánk az Oscar-díjat. Tonya Harding műkorcsolyázó fekete komédiába illő sztoriját pedig mindenkinek ismernie kell. Vigyázat, spoiler!

A kilencvenes évek egyik legnagyobb amerikai botránya Tonya Harding műkorcsolyázó nevéhez köthető. 1994-es téli olimpia előtt pár héttel viperával megtámadták Tonya legnagyobb riválisát Nancy Karrigant. Hamar kiderült, hogy Tonyának és volt férjének – akivel se veled se nélküled kapcsolatban élt – köze volt a támadáshoz. Az egyik haverjukkal, Shawn Eckhardttal közösen agyaltak azon hogyan lehetne “kivonni a forgalomból” Nancy Karrigant. Azt szerették volna, hogy Tonya minél sikeresebb legyen, mert akkor nekik is több pénz jut. Végül Eckhardt felbérelte két ismerősét és egyikük megvárta míg Karrigen befejezi az edzést, beszél egy riporterrel majd a térde fölé ütött egy viperával.

Felvétel is van arról, hogy Kerrigan mennyire szenvedett ekkor:

Azt akarták, hogy a lány ne tudjon versenyezni. Nem vicc, de a támadónak sikerült megszöknie: tigrisbukfenccel menekült miután kitörte a jégcsarnok üvegajtaját. Azonnal vezető hír lett az egész országban, hogy mi történt a tehetséges, gyönyörű sportolónővel. Az események felpörögtek: a támadás január 6-án történt, Tonya Hardingot január 18-án hallgatták ki, február 1-jén pedig volt férje ellene vallott.

Az amerikai olimpiai bizottság a történtek után szerette volna ha Tonya Harding távol marad a lillehammeri téli olimpiai játékoktól, de Tonyát nem lehet erővel lenyomni: bekeményített és perrel fenyegetőzött. Messze volt még a tárgyalás, ekkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan milyen szinten vett részt a támadásban. Mindeközben Nancy Karrigan szerencsésen megúszta a támadást. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy mindketten indulhattak az olimpián. Meglepő ilyen előzmények után, hogy az amerikai tévézés hatodik legnézettebb műsora lett kettejük harca a jégen?

Nancy a történtek ellenére ezüst érmet szerzett, míg Tonya teljesítménye csak a nyolcadik helyre volt elég. Elkésett, majd 45 másodperc után sírva ment a zsűrihez a korcsolyafűzője miatt. Újra megcsinálhatta a programját, de akkor sem sikerült sokkal jobban.

Tonya Hardingot ekkor mindenki gyűlölte, eleve sokaknak az eddigi karrierje is egy nagy kérdőjel volt. Nem értették, hogy mit keres ez a redneck lány a finom, légies, jéghercegnők között? Tonya már kislány korában vadászott, bármikor megszerelt egy kocsit, csúnyán beszélt, elképesztően proli volt, rendszeresen verekedett a férjével, de szívós természete nem engedte, hogy bármit is feladjon. Már nagyon korán kiderült, hogy van tehetsége a jégkorcsolyához, később pedig ő volt az első nő, aki megcsinálta tripla axelt. De nem az a finomlelkű szépség volt, akit ikonként elképzeltek a bírók, ezért nem egyszer úgy érezte, hogy lepontozták emiatt.

Dráma és vígjáték egyben

Nincs kétség, hogy érdemes megfilmesíteni a történetét. De vajon milyen legyen? Drámából már láttunk ezerfélét és annyi szürreális esemény van ebben a történetben, hogy csak nevetségessé tenne egy komoly filmet. Vígjátékként sem lenne jó. Akkor milyen legyen? Pontosan olyan, amilyen végül az Én, Tonya lett.

Margot Robbie mint Tonya Harding

Egy fekete humorú áldokumentumfilm. Amin egyszerre csóválhatjuk a fejünk és nevethetünk nagyokat. Sikerült összefésülniük a rengeteg ellentmondó …read more

Source:: Lokal.hu – Extra

(Visited 6 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.