A Fidesz jelöltje lemondta a vitát, ezért két órán keresztül egy szó sem esett Soros Györgyről

Csütörtök este lett volna egy vita, ahol a választók az összes olyan jelöltet megismerhették volna, aki a 8-9. kerület nagy részét magába foglaló 6-os körzetben indul. A Közös Ország Mozgalom a Ferencvárosi Művelődési Központban egyszerre próbálta színpadra állítani a Fidesz, a Jobbik, az Együtt, az LMP, a Momentum és a DK jelöltjeit, hogy a magyar közélettől teljesen szokatlan módon, nyilvánosan mérjék össze, mi a tervük a két kerülettel.

A Fidesz ide sem jött el

Az már sokkal inkább a megszokott ügymenetre emlékeztetett, hogy Kocsis Máté, a Fidesz jelöltje nem jött el. Pedig a választási körzet józsefvárosi felét most is pont ő irányítja polgármesterként.

Igaz, így a bő kétórás rendezvény alatt egyszer sem hangozott el Soros György neve, a jelölteknek pedig olyan, a magyar közélettől idegen témákról kellett beszélniük, mint a lakhatási helyzet, az oktatás, a szegregáció vagy az egészségügy.

Kocsis Máté üresen maradt pulpitusa, Dúró Dóra (Jobbik), Jakabfy Tamás (LMP) és Cseh Katalin (Momentum)Fotó: Halász Júlia

A vitától távol maradó Kocsis Máté helyére Nótár Ilona, a Magyarországi Cigánypárt jelöltje jelentkezett be a közönség soraiból. A támogatóival kevésnek tartották azt a pár percet, amit a szervezők eredetileg ajánlottak neki. Végül a közönség nagy többséggel megszavazta, hogy beszállhasson a vitába.

Mivel mindenki ellenzéki pozícióból beszélt a programjáról, nem alakult ki nagy vita arról, hogy mindennek jobban kellene működnie: egymásra licitálva egymás után ígértek a bérlakásprogramokat, miközben többet költenének az oktatásra is és kíméletlenül elszámoltatnák a korrupt politikusokat.

Mi legyen a helyiekkel?

A vitafórum egyik legfontosabb kérdése lehetett volna a nyolcadik és a kilencedik kerületet is egyre súlyosabban érintő dzsentrifikáció, meglepő módon erről – legalábbis mélységében – meglehetősen kevés szó esett, sőt, kiderült, hogy a DK-t képviselő, szereplése súlyát nem feltétlenül érző Ara-Kovács Attila valójában nem is érti, mit jelent maga a kifejezés.

Miért baj, ha módosabbak az emberek?” – tette fel a kérdést, amire a közönség soraiból is csak zavart nevetés lehetett a válasz. Nótár Ilona hasonlóan zagyva módon reagált a témafelvetésre, de valószínűleg arra gondolt, a lakosságcsere nem jó irány, a cigányokat nem kiűzni kellene Józsefvárosból, hanem gondozni kéne azt a kulturális örökséget, melyet a kerületben élő romák létrehoztak. A kérdéssel azonban érdemben tulajdonképpen nem foglalkozott egyik képviselő sem, Dúró Dóra is annyival zavarta le a rendkívül komplex problémát, hogy a dzsentrifikáció annak beismerése, hogy a kormány nem tudja megoldani a szegénység problémáját.

A lakhatási problémák nagyon súlyosak Ferencvárosban és Józsefvárosban is, és abban az összes képviselőjelölt egyetértett, hogy az áldatlan helyzeten nem sokat segítenek a gyanús ingatlanmutyik, melyek közül sok épp a 444 tényfeltáró sorozata nyomán vált ismertté. A nyolcadik kerületben különösen sok a kilakoltatás, gyakran családokat tesznek utcára, hogy aztán menjenek, amerre látnak, az önkormányzat pedig nem sokat segít abban, hogy a bérlakásokban élők rendezni tudják …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 6 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.