Lex Tiborczot nyújt be az LMP, az EU-pénzeket elcsalók úgynevezett „korrupciós finanszírozási illetéket” fizetnének

Komplett új törvényjavaslatot nyújt ma be a Parlamentnek a korrupciógyanús ügyek feltárására szakosodott Hadházy Ákos LMP-s képviselő. A 444 által megszerzett törvényszöveg újfajta büntetőadót vezetne be, az úgynevezett

„korrupciós finanszírozási illetéket”

Ennek az a lényege, hogy ha egy cégről kiderül, hogy visszaélt az EU-támogatásokkal és Magyarországnak emiatt pénzt kell visszafizetnie az Unió költségvetésébe, akkor a cég valós tulajdonosa köteles lenne a visszautalt összeg 100 százalékát kitevő illetéket fizetni a magyar költségvetésnek.

Ugyanez törvénynyelven:

Az európai uniós támogatások felhasználása során visszaélést elkövető természetes személyek, valamint az európai uniós támogatások felhasználása során visszaélést elkövető gazdálkodó szervezet tényleges tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kötelezett) korrupciós finanszírozási illetékfizetésre kötelezett, ha az általa vagy a tényleges tulajdonában álló gazdálkodó szervezet által elkövetett jogsértés eredményeként a Magyar Államnak az Európai Unió intézményei felé
visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

A javaslat szerint aki nem fizeti be az illetéket, az annak kétszeresére rúgó bírsággal sújtható. A befizetett illetéket arra a célre kellene felhasználni, amire az eredeti EU-s projekt irányult.

A javaslat formailag racionális, pártfüggetlen és elvileg bárki által támogatható lenne, de a valóságban persze a miniszterelnök veje, az EU Csalás Elleni Hivatala által lebuktatott Tiborcz István ügyére akarja felhívni a figyelmet, így a hivatalos formája és nyelvezete ellenére a gyakorlatban inkább politikai humornak számít. További poénlehetőség, hogy mit reagál erre a Fidesz.

Aki igazán szereti a vizuális viccelődést, az alant el is olvashatja a törvényjavaslatot:

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 4 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.