Hol marad az ilyenkor szokásos Orbán-Putyin?

Észre sem vesszük, és vége lesz a télnek úgy, hogy nem lesz idén a jól megszokott január-februári nagy találkozó Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor között?

Pedig annyira bejáratták, Orbán tavaly már utalt is rá, amikor kis hazánk vendége volt a nagy Oroszország elnöke:

„Önök bizonyára tudják, hogy Magyarország nyílt és transzparens kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, ennek az a formája, hogy minden évben egyszer áttekintjük a legmagasabb szinten az orosz–magyar kapcsolatok állását.”

A minden évben egyszert pedig rögtön télen le is tudták:

  • 2013. január 31. Moszkva
  • 2014. január 14. Moszkva
  • 2015. febuár 17. Budapest
  • 2016. február 17. Moszkva
  • 2017. február 2. Budapest

Nemcsak így alakult, Szijjártó Péter is megerősítette még szeptemberben, amikor az mfor-nak arról beszélt, hogy az oroszokkal „a menetrend szerint minden évben van egy hivatalos elnöki-miniszterelnöki, valamint egy külügyminiszteri találkozó, váltott helyszíneken”, most Orbán megy Moszkvába, és

„ha visszanézzük a korábbi időpontokat, akkor látjuk, hogy ezekre a találkozókra általában januárban vagy februárban szokott sor kerülni.”

Mindezt egyébként megelőzte az a kérdés, hogy mikor találkozik Orbán végre Donald Trumppal, de az amerikai elnökkel való megbeszélésről Szijjártó ugyanakkor azt mondta: „Mi nem fétisként tekintünk egy magyar-amerikai csúcstalálkozóra. Miniszterelnökök, elnökök soha nem találkoznak csak azért valakivel, hogy csak úgy találkozzanak vele. Hogyha lesz olyan ügy, amit meg kell beszélni, akkor majd fognak találkozni. Jelenleg nincs olyan ügy, ami ilyen magas szintű egyeztetést igényelne.”

Megkérdeztük a külügyet, hogy mi a helyzet Orbán látogatásával, de nem kaptunk választ. Megpróbáltuk megtudni Orbán sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól is, hogy mikor lesz a moszkvai út, de ugyanúgy hallgatásba burkolózott, mint Szijjártóék.

Putyin az augusztusi budapesti judó világbajnokságonFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Adódna több magyarázat is. Például az, hogy Putyin tavaly nem is egyszer volt Budapesten, hanem kétszer is, mert Orbán a februári látogatás után meghívta az itt rendezett augusztusi judo világbajnokságra is. Csakhogy Szijjártó ez után, szeptemberben beszélt arról, hogy Orbán az év elején Moszkvába megy.

Akkor talán a választási kampány. Ami lehetne magyarázat, de 2014-ben Orbán simán kiment még januárban Moszkvába, sőt, akkor robbantott a Paks 2 mindenkit meglepő aláírásával. Az igaz, hogy az orosz elnökválasztás március 18-án lesz, ebbe azért még belefért volna egy év eleji találkozó. Ráadásul miután – a két komolytalan riválisával nem számolva – nincs valódi vetélytársa Putyinnak azután, hogy Alekszej Navalnijt nem engedték indulni, aligha kell felszántania Oroszországot a kampányoló elnöknek.

Bár a nagy barát lengyelek értetlenkednek Orbán Putyinhoz fűződő szoros viszonyán, és az amerikaiak sem nézik jó szemmel a szívélyes orosz-magyar kapcsolatot, ezek nem új dolgok, elhidegülésnek látszólag semmi nyoma. Orbán – aki legelső kormányfői ciklusában bár szeretett volna, de nem jutott el Moszkvába – már jó régen, még ellenzékben, 2007-ben, Gyurcsány Ferencre utalva mondta a most már memóriatörlésre érett beszédét arról, hogy

„Oroszország expanziója, újraerősödése egy valóságos kihívást jelent a Nyugat számára. Olyan fenyegetést, olyan kihívást, …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.