A holland külügyminiszter bevallotta, hogy csak hazudott, amikor azt mondta, részt vett egy fontos megbeszélésen Vlagyimir Putyinnal

Halbe Zijlstra korábban azt állította, hogy személyesen hallotta Vlagyimir Putyint, ahogy még 2006-ban egy tárgyaláson kifejtette, hogy hogyan szeretné kiterjeszteni Oroszország határait. A találkozó még 2006-ban volt, Zijlstra pedig egy 2016-os pártkonferencián beszélt arról, hogy ott volt, amikor Putyin a Nagy-Oroszország megteremtésének igényéről beszélt.

Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Zijlstra akkor még a Shell alkalmazottja volt, és valóban járt Oroszországban. Ennek ellenére a beszámolója után több egykori kollégája is a nyilvánosság előtt kezdett el kételkedni az azóta külügyminiszterré kinevezett férfi szavaiban. Miután a nyilvánosság előtt többen is kétségbe vonták szavait, a politikus bevallotta, hogy valóban nem volt jelent, hanem egy forrástól hallotta, de azért akarta így is elmesélni, mert a történet geopolitikailag jelentős, és azért mesélte sajátjaként, hogy így védje a forrását.

Elismerte, hogy ez nem volt egy bölcs lépés, és hogy máshogy kellett volna tennie.

A sztori a létező legrosszabbkor tört ki Zijlstra számára, ugyanis éppen kedden utazik Moszkvába, hogy tárgyaljon orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A két külügyminiszter vélhetően tárgyal majd az MH17-es utasszállító lelövéséről is: a maláj utasszállítón 196 holland állampolgár utazott, és az eset komoly diplomáciai konfliktust robbantott ki a két ország között.

A külügyminiszter már hetekkel ezelőtt értesítette a hazugságáról Mark Rutte miniszterelnököt, aki megvédte kormánytagját, szerinte ettől még hiteles maradt a személye, és a mondanivalójának tartalmi részét senki nem vonta kétségbe. (Politico)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 5 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.