Megint csökkent az ipari termelés decemberben

Tavaly decemberben az ipari export volumene 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 33 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,8 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 0,2 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 0,7, ezen belül a feldolgozóiparé 0,2 százalékkal volt kisebb az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar mindhárom ágában csökkent a termelés: a döntő súlyt (94%) képviselő feldolgozóiparban 0,5, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,8, míg a csekély súlyú bányászatban 2,0 százalékkal.

  • A feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 4,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 0,9, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,2 százalékkal emelkedett.
  • A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,4 százalékkal csökkent. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, a híradástechnikai berendezés gyártása 12,7 százalékkal bővült, ugyanakkor a kisebbik, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 0,7 százalékkal mérséklődött. Az eddig egész évben növekedést produkáló elektronikus fogyasztási cikk gyártása decemberben 22 százalékkal visszaesett.
  • A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül a legjelentősebb részarányú (26%) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,2 százalékkal emelkedett, míg a legjobban, 22 százalékkal a legkisebb súlyú dohánytermék gyártása nőtt. A legnagyobb mértékben, 7,0 százalékkal a malomipari termék, keményítő gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.
  • Az alágak közül a legjobban, 15,8 százalékkal a kis súlyt képviselő gyógyszergyártás bővült a kivitel élénkülésének köszönhetően, a hazai eladások visszaestek.
  • A közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 5,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 5,6 százalékkal emelkedett mind a belföldi, mind az exportkereslet bővülése miatt.
  • Az előző havi számottevő növekedést követően a feldolgozóipar 5,6 százalékát adó kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása 1,6 százalékkal mérséklődött. Mindkét értékesítési irányban csökkent a kereslet.
  • Folytatódott a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában: a termelés volumene decemberben 10,8 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban, elsősorban a műanyag-alapanyaggyártás hazai eladásainak számottevő visszaesése következtében.
  • Tizenegy havi növekedés után a feldolgozóipari termelés 6,7 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártása 22 százalékkal csökkent, nagyrészt a több mint egynegyed súlyt adó motor-, turbinagyártás (kivéve: légi, közútijármű-motor) jelentős visszaesése miatt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében decemberben (3,5%-os létszámnövekedés mellett) 3,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Az ipari termelés három régióban, Dél-Dunántúlon (4,2%), Nyugat-Dunántúlon (3,4%), valamint Dél-Alföldön (2,1%) nőtt. A többi négy régióban 0,6 és 5,3% közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Közép-Magyarországon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,6 százalékkal volt kisebb 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 1,9 százalékkal nőttek, ugyanakkor az új exportrendelések 2,9 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 10,8 százalékkal elmaradt a 2016. decemberitől.

2017-ben, az előző évhez képest

Az ipari termelés 4,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 0,9 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül az energiaipar kibocsátása gyakorlatilag stagnált, míg a bányászaté 24 százalékkal nőtt 2016-hoz viszonyítva.

A feldolgozóipari termelés volumene 4,9 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. A termelés szintje …read more

Source:: Hir24 – Gazdaság

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.