Milliókba kerülhet egy-egy különleges bonsai

Van kisebb, nagyobb, sőt egészen apró, vagyis “ultra small” belőle. Érdekes módon azonban a mérete nem feltétlenül áll arányban az árával. Fiatalok és idősebbek egyaránt keresik. Magyarországon ugyanis egyre divatosabb a bonsai tartás.
Bizonyára sokan emlékeznek még a Drágám, a kölykök összementek című nagy sikerű mozira. Egy szerencsétlen kísérlet eredményeként a gyerekek nagyjából hangya méretűvé válnak és így kell megküzdeniük a világ dolgaival.
Nos, ha valaki rápillant egy bonsai-ra, az az érzése támadhat, hogy egy rendkívül öreg fát lát, ami valahogy összement. Ezek a mesterségesen, ám művészi stílusban alakított növények egyre népszerűbbek Magyarországon is.

Borsfa

– Leginkább ajándékba szánják különféle élethelyzetekre. Házasságkötésre nászajándékként vagy esküvői szertartásokhoz. Sokan vásárolnak a gyermek születéséhez, hogy a fával együtt növekedjék, fejlődjék a pici – mondja a Lokálnak Takács Krisztina. A Bonsai Hungary üzletvezetője szerint sokan Valentin-napra, eljegyzésre, diplomaosztóra, érettségire, sőt házavatóra is bonsai-t vesznek.

A Borágófa ára 45 ezer Forint

Takács Krisztina szerint a bonsai művészetét a legtöbben Japánnal azonosítják, mégsem onnan származik a növények edényben való nevelésének ötlete. Inkább Kínából, vagy még inkább Indiából származtatható. A japánok, nagyjából a nyolcadik században vehették át ezt a művészeti ágat, mikor is a legmélyebb nyomot hagyta rajtuk a kínai kultúra. Természetesen mint minden művészeti ágra, a bonsai fák alakítására is rányomta a bélyegét a folyton változó évszázados divatirányzatok árja.
A világ minden táján ismeretes ma már a bonsai kifejezés. A szó eredete japán, és egyes téves elméletekkel szemben, miszerint ez egy kitenyésztett faj, nemes egyszerűséggel lapos edényben nevelt növényt jelent.

A Pénzcsinálófa is kedvelt

– Épp úgy, ahogy házi kedvenceink nagy részét, ezeket a növényeket is a legalapvetőbb tulajdonsága alapján nevezték el. A bon szó lapos edényt vagy tálcát jelent, míg a sai kifejezés nemes egyszerűséggel növényre utal. Ám a bonsai több mint egyszerű nyelvtani fordítás. Művészet, mely a természetben szabadon élő növények életét és fejlődését hivatott egyfajta idealizált, mégis élethű formába önteni. Ezek a lények csodálatos, és szinte hihetetlen módon fejlődnek, ezért fel kell készülnünk rá hogy sosem készül el a mű, melyre megihlettünk. A bonsai, önkifejező eszköz, melyet több évszázados megfigyeléseken alapuló dogmák betartásával hozhatunk létre – állítja Krisztina.

Mindezekből adódik a válasz, hogy a bonsai ajándékozás, vásárlás, nincs sem korosztályhoz, sem a bonsai fák méretéhez kötve. Krisztina eddigi legfiatalabb vásárlója egy 8 éves kisfiú volt, míg a legidősebb egy 82 éves hölgy.

– Nálunk a legkisebb 10cm-es edényben nevelt egy-két éves korú fa már mindössze 1990Ft-tól kapható. Természetesen vannak a tulajdonos birtokában saját nevelésű bonsai-ok, melyek már eszmei értéket is képviselnek, ezek ára akár több százezer vagy millió forintra is rúghatnak. Boltunkban a legnagyobb értékű fa átlagban 45-60 ezer forint között mozog. A fa mérete nem mindig arányos egyenesen az árral és korral. Vannak különleges fajú fák melyek értéke magasabb ám korban nem haladja meg bonsai társait. Egy közepes méretű, 15-20cm-es edényben nevelt fa (5-6 éves) már 6500-12500Ft-ig kapható. Itt az ár szintén függ a fajtól és a fa törzsének formájától. …read more

Source:: Lokal.hu – Aktuális

(Visited 5 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.