A Fidesz legyőzhető

A hódmezővásárhelyi polgármester-választást nagy fölénnyel megnyerte az ellenzéki jelölt.

Egy olyan településen sikerült győznie, ahol még csak a KDNP vagy a Fidesz adott polgármestert. Ahol sokáig Lázár János volt a polgármester, és most is ő a parlamenti képviselő, és akit helyiek a mai napig város igazi irányítójának tartottak.

Márki-Zay Péter független jelölt úgy győzött, hogy az összes ellenzéki párt őt támogatta.

Alig több mint egy hónappal a parlamenti választás előtt nagyon fontos üzenete van ennek az eredménynek.

Mindent beleadott a Fidesz és Lázár is, de ez sem volt elég

A legfontosabb, hogy kiderült, a Fidesz legyőzhető, még a legkeményebben megdolgozott településen is. Hiába nyertek meg minden országos választást a 2006 ősze óta, most egy olyan választáson maradtak alul, amibe minden erejüket beleadták.

Hiszen Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek személyesen is nagyon fontos volt, hogy az emberét győzelemhez segítse. Orbán Viktor miniszterelnök a kampány hajrájában személyesen fogadta a fideszes jelöltet, míg Lázár több fórumot tartott a városban.

Mindent bevetettek: elindítottak egy volt szocialista politikust, hogy megosszák az ellenzéki szavazatokat. Márki-Zayt és szimpatizánsait megpróbálták megfélemlíteni, a jelöltet kirúgták az állásából, bekamerázták az utcáját, szórólapon mocskolták azokat, akik támogatták őt.

Közben rengeteg pénzt ígértek a fideszesek a településnek, ha az ő emberük győz, a választás előtt pedig 10 ezer forintos utalványokat kaptak a nyugdíjasok.

A fideszes kampány kifejezetten durva volt, hasonlóan az országos kampányhoz: sorosozás, simicskázás, hazaárulózás ment. Nem álltak szóba az ellenzéki jelölttel, vitapartnernek sem tekintették. A kormánypárti sajtóban egészen durva, hazug támadások sorozatát indítottak Márki-Zay Péter ellen. Nagyon nem jött be. És mivel országosan is ez a stílus megy, ez nem sok jót ígér a parlamenti választásokra a Fidesznek. A primitív hazugságok nem működnek annyira, mint gondolják.

Egy alkalmas jelölt kellett

Márki-Zay Péter egy helyben ismert és hiteles ember, ez nagyon fontos volt a győzelméhez. Ahogy a város többsége, úgy ő is inkább jobboldali elkötelezettségű. Hétgyermekes családapa, az egyik helyi katolikus közösség világi vezetője.

Mindig hangoztatta, hogy korábban a Fideszre szavazott, és sokáig Orbán Viktort tartotta a legjobb magyar politikusnak. Vagyis nem kellett szembeköpnie magát annak, aki korábban a Fideszre szavazott, amennyiben támogatni akarta. Kezdettől külön és hangsúlyosan szólította meg a korábbi fideszes szavazókat.

Nyilatkozataiban nyugodtan mondta el mindig, hogy neki nem a jobboldali politikával, hanem az erkölcstelenséggel van baja.

A parlamenti választásokra a jelölt-állítások már elkezdődtek. Éppen ezért nagy kérdés, hogy akik már gyűjtik az aláírásokat, azok közül hány, hozzá hasonlóan sokaknak elfogadható jelölt van. Még nagyobb kérdés, hogy ezeket a jelölteket sikerül-e a pártoknak azonosítaniuk, és a saját jelöltjeiket visszaléptetni a javukra.

Teljes összefogás kellett

Ehhez a győzelemhez ugyanis az is kellett, hogy az összes párt viták nélkül beállt Márki-Zay mögé. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt és a Momentum is. Márki-Zay kampányzáróján árpádsávos jobbikosok hallgatták Dés Lászlót zenélni a színpadon.

Ez a szintű összefogás aligha reális a parlamenti választásokon, hiszen az egyéni jelöltekre adott szavazatok beszámítanak a listás eredményekbe is, továbbá állami pénz jár az egyéni indulók után, és évek óta azt látjuk, hogy sokszor jobban utálják egymást az ellenzéki pártok, mint a Fideszt.

A hódmezővásárhelyi összefogás azért is volt lehetséges, mert a pártoknak nem …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.