Hogyan került egy magyar család Grönlandhoz hajóval?

Olyat már hallottunk (mi is beszámoltunk róla – lásd a cikk végén), hogy egy család fogja magát, összepakolja a holmijait és nekivág hajóval a nagyvilágnak. Na de hogy ezt éppen észak felé, a hideg és a jeges vizek birodalmába tegye…

Balaton Zoltán és családja egy 35 éves, vékony vaslemezből készült brit vitorláson, Maián indult neki a nagyvilágnak. Az összesen két példányban létező hajót még 2012-ben vették Angliában és úgy voltak vele, hogy ha már ott vannak, megpróbálják körbehajózni a szigetet.

„Végül annyira belelendültünk, hogy elvitorláztunk a meseszép Izlandra, mert a vulkánok gyerekkorom óta csábítottak. A következő két évben már Grönlandig, sőt, egészen a 75. szélességi körig hajóztunk” – mesélte a hvg.hu-nak.

„A grönlandi hajózás még Izlandnál is nagyobb élmény volt, többek között a gyönyörű természeti adottságok, a jéghegyek és a gazdag állatvilág, például a bálnák, a fókák miatt, ahogy órákat tudnék mesélni az északi emberek kedvességéről és vendégszeretetéről is” – tette hozzá.

Kalandot keresel, vagy jobb életre vágysz külföldön? Válogass álláslehetőségek közül itt!

Noha alapelvük, hogy nem erőltetik mindenáron a sikert, azért így is akadnak meredek helyzetek. Tavaly például ilyen volt, amikor megfeneklettek Alaszkában, ahol egyszer csak megjelentek körülöttük a grizzly medvék.

„Ráadásul úgy, hogy már nem volt puskánk se, ugyanis azt az országba belépve a hatóságok elkobozták. Amúgy magamtól nem akartam puskát venni, nem vagyok egy vadász alkat, de még Grönlandon – ahol az ember a sarki vegyesboltban a felvágottak meg a sajtok mellől vesz magának fegyvert tölténnyel – a lelkünkre kötötték, hogy muszáj, mert a jegesmedvék veszélyesek” – emlékezett vissza Zoltán.

Az összezártság (még ha „csak” év négy hónapról is van szó) persze nem megy zökkenőmentesen. Tulajdonképpen olyan ez, mintha egy négytagú család (Zoltánnal tart felesége, lánya és fia is) beköltözne egy lakótelepi konyhába.

„Persze, ha jó az idő, az ember kimegy a fedélzetre, de az állandó súrlódások szinte elkerülhetetlenek. A jégben való hajózásra pedig nem lehetett előre felkészülni, azt ott helyben kellett megtanulnunk” – mondta.

Ami a jövőt illeti, kifejezetten nagy tervet tűztek ki maguk elé: szeretnének az Északkeleti átjárón is áthajózni.

Egy életünk van, mikor, ha nem most?!

(Fotó: pixabay.com/Lurens)

A Hogyan került egy magyar család Grönlandhoz hajóval? bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 4 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.